Bericht

In harmonie met de natuur, een visie over de Achtse Barrier en Gascognehof

Geplaatst op 29 december 2023, 19:59 uur
Illustration

Een groep bewoners in de Gascognehof is actief in het maken van plannen voor vergroening van het versteende en verouderde straatbeeld. Het behoeft geen nadere toelichting dat het vergroenen van de leefomgeving leidt tot verbetering van welzijn en (mentale) gezondheid. Groenprojecten, zoals de buurttuin in de Gascognehof die nu in ontwikkeling is, dragen bij aan de sociale cohesie, de verbetering van klimaat, de grondwaterhuishouding en de biodiversiteit. Thema’s die wij als bewonersgroep belangrijk vinden en waar wij ook daadwerkelijk aan willen bijdragen.

In 2022 zocht Bauke Poelsma, student architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven, contact met deze groep met de vraag of hij zijn  afstudeerproject bij ons in de Gascognehof kon uitvoeren. Hij had "lucht" gekregen van ons verlangen om de straat te vergroenen. Bauke heeft een visie over hoe je de harmonie met de natuur wérkelijk kunt herstellen in een stad als Eindhoven. Hij heeft vervolgens door deze "bril" naar de Achtse Barrier gekeken en is ingezoemd in de Gascognehof.   

In november 2023 is Bauke afgestudeerd (en geslaagd!) op het thema:
"een harmonieuze relatie tussen mens en natuur": het herwaarderen van de natuur en het versterken van de lokale biodiversiteit in het stadsleven.

Klik hier voor zijn inspirerende afstudeerdocument. 

 

Deel dit: