Bericht

Koekjes en kabouters in Het Kersthuis

Geplaatst op 22 december 2023, 14:12 uur
Illustration

Wat hebben koekjes van eigen deeg en een kerstkabouterwinkeltje met elkaar gemeen? En waarom wordt er achter verschillende creatieve voordeuren in de Gascognehof heimelijk geknutseld aan van alles en nog wat?

Chloë en Jenna, onze buurtgenootjes uit Australië zijn samen met Lotte en Renske druk in de weer met het bakken en versieren van tientallen kerstkoekjes. En niet zomaar koekjes; deze vier puberkanjers maken stuk voor stuk ware kunstwerkjes! Werkelijk te mooi om op te eten.

De traditie van zelfgemaakte kerstkoekjes blijkt haar oorsprong te hebben in verschillende Europese landen, zoals Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen. Het maken van koekjes tijdens de feestdagen heeft een lange geschiedenis die zelfs teruggaat tot de middeleeuwen. Families komen samen om deeg te bereiden, vormpjes te maken en te versieren. Een mooie traditie om de feestelijke sfeer te vergroten en om samen tijd door te brengen tijdens de vakantieperiode.

De traditie verspreidde zich verder door Europa en werd door migranten meegenomen naar andere delen van de wereld. Wat blijkt, via Australië landt deze traditie nu hier en hopelijk leeft het koekjes maken als een geliefde kersttraditie ook voort in de Gascognehof.

Een paar deuren verderop zijn onze Taiwanese buurmeisjes samen met hun moeder Vanessa bezig met het maken van een hele familie kerstkabouters. Bella en Lucy, 9 en 6 jaar, hebben bedacht om deze kerstkabouters tijdens Kerst-in-de-Gascognehof te ‘verkopen’ en op die manier de buurtpot een beetje te spekken. Dan smelt je hart toch!

Het is niet helemaal duidelijk waar ‘De Kerstkabouter’ vandaan komt maar in Scandinavië zijn verhalen over de "Jultomte" waar dit kleine vriendelijke mannetje tijdens de kerstperiode geluk en bescherming brengt.

Een aloude traditie is om de kerstkabouter op kerstavond als teken van waardering wat eten te geven, zoals een kom pap of een schaal met boter. In ruil daarvoor zal de kabouter zorgen voor voorspoed in het komende jaar. Mochten ze geen eten krijgen dan kunnen ze ook nog wel eens kattenkwaad gaan uithalen. Voor diegenen die een kerstkabouter hebben gekocht, ze zijn allemaal verkocht…, zorg dus dat je met kerst wat pap met boter in huis hebt.

Aan de andere kant van de straat ligt een berg kersttakken die ’t Boerderijke voor ons kerstgebeuren heeft gedoneerd. Bedankt Glenn!
Annelies, Brigitte en Loes zijn een hele middag in de weer met het maken van allerlei prachtige decoraties die de sfeer van kerst weerspiegelen.  

Dan, 17 december is het zo ver. Onze buurttent wordt opgebouwd en dit keer wordt de tent aan enkele carports geplaatst die afgesloten zijn met grote witte zeilen. We zijn al vroeg begonnen met het bouwen van een heus Kersthuis-in-de-Gascognehof. De vele kerstcreaties worden opgehangen en er ontstaat al snel een warme, gezellige sfeer. De kerstkoekjes vind je meteen bij de entree als een feestelijk welkom en daarnaast loop je tegen het kerstkabouterwinkeltje aan. 
Vanaf een uur of één komen de eerste medebewoners binnen. Menigeen valt even stil van verwondering; vanmorgen was er nog niets en nu dit! Een honderd vierkante meter groot Kersthuis! Wat een sfeervol gebeuren. Geweldig!

In de loop van de middag wordt het gezellig druk. Ook de inwendige mens is niet vergeten: Ghislaine heeft weer heerlijke tomatensoep gemaakt en ook Agnes en Hjördis hadden zich gemeld voor het maken van een maaltijdsoep maar blijken jammer genoeg ziek te zijn. Beterschap dames! Gelukkig biedt de erwtensoep van de Jumbo op het laatste moment uitkomst. Er is warme chocolademelk met slagroom, glühwein, koffie en thee, kruidkoeken en voor iedereen warme worstenbroodjes. De kerstkoekjes van Chloë, Jenna, Lotte en Renske vinden  gretig aftrek. Ze zijn niet alleen lekker maar zó mooi gemaakt dat er verschillende mee naar huis gaan en dienst doen als decoratie op de kerststukjes. Yolanda, Else Marie en Brigitte hebben de oven en de diverse warmhoudplaten met de natjes en droogjes goed onder controle. Niemand komt iets te kort. 
Onze Australische buuf Jodie heeft dit jaar de creatieve activiteit voor haar rekening genomen en een hele knutselhoek ingericht waar je van gerecyclede materialen kerstkaarten kunt maken. Hartstikke leuk.  

Buiten is het een graad of 4 maar binnen zorgen de heaters voor een behaaglijke huiskamertemperatuur. Tot hilariteit van velen staat er ook een grote kapstok op wielen met plaats voor tientallen jassen. Nou, niet voor niets want hij hangt vol. Met deze warmte is binnen zitten met je jas aan geen optie. 
Buiten brandt het kampvuur. Onder toeziend oog van Hans, onze straatbakker, kunnen de kinderen broodjes bakken boven het vuur. Als ze gaar zijn gaat er lekkere roomboter en jam op, dat smelt natuurlijk meteen dus de vingertjes worden er bij afgelikt. De kinderen genieten er met volle teugen van. Het bakken is zeker zo leuk als het opeten.

Zo zit dat dus met die koekjes van eigen deeg en het kerstkabouterwinkeltje. Het was weer een geslaagde Kerst-in-de-tent in de Gascognehof.

We zijn de SFWAB en het LTAB zeer dankbaar voor hun ondersteuning bij het Kerst-in-de-Tent in de Gascognehof. 

Deel dit: