Bericht

Tradities in de opmaat naar kerst. 

Geplaatst op 13 december 2023, 19:08 uur
Illustration

Hij is een meter of zes hoog en ziet er dit jaar gezonder uit dan andere jaren. Eigenlijk weet niemand precies wanneer hij hier is gekomen. Vermoedelijk, in een ver verleden, heeft hij ooit dienst gedaan in een huiskamer en is van daaruit in het gemeenteplantsoen beland bij de speeltuin in onze Gascognehof.

Sinds jaar en dag staat hij bekend als ‘De Gascognekerstboom’. Ik heb het even nagekeken maar helaas past het woord net niet op het scrabblebord, anders had het de nodige punten opgeleverd. Voor ons is echter onze kerstboom van veel grotere betekenis dan drie keer woordwaarde. Hij is er altijd, onopvallend aanwezig door de jaargetijden heen, als een soort van baken in de straat.  

Maar met de kerstperiode in aantocht komt onze Gascognekerstboom tot leven als het symbool van verbinding. In deze periode van kerst is er van alles te doen in de straat. Allereerst hebben we nu voor het tweede jaar op rij een heus jaarboekje gemaakt. Dit boekje met de titel: ‘Ondertussen in de Gascognehof…’ is een bundeling van verhalen van medebewoners en foto’s van alle activiteiten van het afgelopen jaar. Dit jaar 28 pagina’s dik waaruit je meteen kunt concluderen dat er door het jaar heen van alles te doen is in de Gascognehof. We bedanken het SFWAB enorm voor hun ondersteuning om dit boekje nu voor het tweede jaar mogelijk te maken. Er wordt wel gezegd dat als iets 3 jaar aanhoudt het een gewoonte wordt, een traditie, dus hopelijk komt er volgend jaar een nieuwe editie van ‘Ondertussen in de Gascognehof…’.

Zoals ook vorig jaar wordt er ook dit jaar voor iedereen een goodiebag met inhoud gemaakt. Het samenstellen alleen al kan een lichtelijk egoïstische bezigheid zijn want wat is er nou leuker dan iets bij elkaar te knutselen om daar een ander blij mee te maken. En wat komt er dan zoal terecht in onze goodiebag. Allereerst dus het boekje en een kortingsbon voor een workshop. Dan, een heerlijke traktatie van onze Jumbo aan het Biarritzplein, Jumbo: super bedankt! Vervolgens zit er ook een wenskerstbal in. Dat is een transparante kerstbal die je zelf kunt vullen met een gedachte aan iets of iemand, een warm hart kunt toedragen, een hoopvolle wens toewenst of een liefdevolle boodschap wilt delen.

Deze wenskerstballen hangen nu in onze Gascognekerstboom. Als je al die wensballen zo in de boom ziet hangen is het een hele bundeling van waardevolle en hartrakende verhalen. Want achter iedere wensbal gaat een verhaal schuil. Soms wordt dat verhaal gedeeld met een lach of een traan en soms wordt de wensbal in stilte, in gedachten in de boom gehangen. Het is een hartverwarmende en troostende traditie.

Afgelopen zondag hebben we gezamenlijk onze boom weer uitbundig versierd en zowel  spreekwoordelijk als werkelijk in het licht gezet. Net zoals ooit de kerstboom op deze plek is gekomen, zo is ooit bij twee gezinnen het idee ontstaan van het versieren van de boom. Dat heeft zich als vanzelf voortgezet en is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waar vele medebewoners aan meedoen. Dat is een hele leuke activiteit, soms zelfs wat hilarisch want hoe krijg je nu bij gebrek aan een hoogwerker, een kerstbal in een zes meter hoge kerstboom. We hebben daar het ‘kerstbalhengelen’ voor uitgevonden. En nee, sorry, dit woord past ook nét niet op het scrabblebord. De foto’s hieronder laten wel zien hoe dat hengelen eruit ziet.
Tijdens het kerstboom versieren bakt buurman Frans ter plekke pannenkoeken, dit jaar zelfs met boerenjongens! Buurvrouw Brigitte van daarnaast zorgt voor warme chocolademelk mét slagroom. Heerlijk allemaal.

Zo houden we ook met kerst, als leefgemeenschap, ooit ontstane tradities in ere en maken we samen weer nieuwe tradities. En dat is erg waardevol want tradities geven vertrouwen, geborgenheid en verbondenheid. Dus, ook volgend jaar hopen we de goodiebag met enig positief egoïsme weer te kunnen vullen en uit te delen met een jaarboekje, de wenskerstbal, een heerlijke traktatie en wie weet wat zich verder aandient. En natuurlijk om dan weer te gaan kerstbalhengelen, onze Gascognekerstboom weer in het licht te zetten, vergezeld met pannenkoeken en warme chocolademelk mét slagroom. Want het is ook deze traditie die ons verbindt.

Deel dit: