Bericht

7,5 Jaar Adopteer een Straat begon in Achtse Barrier

Geplaatst op 27 januari 2022, 00:00 uur
Illustration

In mei 2014 begon Adopteer een Straat als nieuw vrijwilligersinitiatief met als motto “Samen werken aan een mooi, schoon en groen Eindhoven”.

Met veel steun van de gemeente Eindhoven helpen sindsdien Adopteer een Straat vrijwilligers mee met het opruimen van zwerfafval en het verder vergroenen van de woonomgeving.

Intussen doen in alle wijken en buurten van Eindhoven vele enthousiaste mensen mee. Vrijwel iedere dag melden zich nieuwe deelnemers aan.

Getallen voor 2021:

  • 340 nieuwe aanmeldingen in 2021
  • In totaal zijn er nu meer dan 1000 aanmelders en meer dan 1500 deelnemers (vaak doen meerdere mensen in een huis mee). Waar in de begintijd vooral 50+ meedeed, zien we nu dat ook veel ouders met kinderen meedoen, en ook studenten.
  • Meer dan 300 grijpers, handschoenen en hesjes uitgedeeld
  • 32 opschoonacties ondersteund van scholen, organisaties, buurtpreventie – benodigd materiaal wordt voor deze acties dan uitgeleend.
  • 960 deelnemers aan de plantenactie
  • 640 deelnemers aan de bloembollenactie
  • 1500 Adopteer een Straat bordjes neergezet

 
Samenwerking gemeente Eindhoven

Als vrijwilligersinitiatief heeft Adopteer een Straat een uitstekende samenwerking met de Gemeente Eindhoven. Deze levert al het benodigde materiaal (grijpers, handschoenen, hesjes) en ook de planten en bloembollen voor de jaarlijkse acties.

De gemeente is zelf ook zeer actief in het vergroenen van de stad (Eindhoven is de op één na groenste stad van Nederland) en in het zo schoon en opgeruimd mogelijk houden van de stad.

     
Scholenactie

De gemeente Eindhoven biedt alle 63 basisscholen in Eindhoven de mogelijkheid om actief het belang van een schoon milieu te delen met de kinderen. Iedere school kan een opruimset krijgen (30 hesjes, 15 grijpers) zodat de eigen schoolomgeving geadopteerd wordt. Bovendien is er lesmateriaal en een workshop waarin de klas een actieposter maakt voor een schoon milieu.

De klas kiest zelf de beste actieposter van de klas. Deze doet dan weer mee voor de “Adopteer een Straat Award” voor de beste actieposter van de stad die later in 2022 uitgereikt zal worden.


Plantenactie

Ook dit jaar was er weer een plantenactie waarbij deelnemers planten en potgrond konden krijgen om de eigen woonomgeving verder te vergroenen. In de meeste gevallen betekent dat het adopteren van een boomspiegel, geveltuintje of een buurttuin.

De belangstelling met 960 deelnemers was overweldigend (in 2020 deden er nog maar 150 mensen mee…).

Deel dit: