Bericht

Verdacht gedrag

Geplaatst op 2 februari 2020, 13:03 uur

Buurtbrigadier Paul van Oort aan het woord!

Zoals ik in december al aangaf hebben we in de Achtse Barrier veel woninginbraken gehad de afgelopen maanden. De politie zet in op het terugdringen van de inbraken, maar u kunt ook iets doen. U kunt verdachte situaties melden.

 

Klopt dat wel?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren.

 

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel zijn, maar het kunnen ook mensen uit de eigen buurt zijn. U kunt het beste letten op het gedrag van personen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is.

 

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe gemakkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal voor buit ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen en verstoppen soms. Let (bij uzelf of bij uw buren) op takjes tegen de deur of papiertjes tussen de deur. Dit zou door inbrekers gedaan kunnen zijn.

 

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de personen die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

• Lengte

• Postuur

• Leeftijd

• Haarkleur

• Kapsel

• Kleding

• Tas of rugzak

• Opvallende kenmerken zoals tatoeage

• Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).

 

112 bellen, waarom niet?

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was.

 De politie komt liever een keer voor niets, dan een keer te weinig!

 

Oh ja, nog iets… Zorg ervoor dat je de deuren op slot draait als je op bed ligt of niet thuis bent. We hebben diverse inbraken gehad waarbij de boef de deur open heeft kunnen maken door een plastic kaartje tussen het slot en het kozijn te steken.

 

Illustration
Met een bankpas is de deur snel open te maken
Deel dit: