Bericht

Woningen aan Castiliëlaan, buurtschap Te Veld, terugkoppeling bijeenkomst 19 november

Geplaatst op 1 december 2019, 16:22 uur

Dinsdag 19 november was de informatiebijeenkomst over de gebiedsontwikkeling van Buurtschap te Veld.

Deze nieuwe ontwikkeling ligt deels op het oude terrein van de Orangerie.

In oktober hebben wij instellingen, bedrijven en bewoners in de omgeving door middel van interviews gevraagd wat zij belangrijk vinden. Uit de interviews zijn thema’s naar voren gekomen die wij dinsdag 19 november hebben gepresenteerd. Er waren twee bijeenkomsten: een voor instellingen en bedrijven en een voor bewoners uit de omgeving.

Beide bijeenkomsten zijn gestart met een korte introductie over de aanleiding van de gebiedsontwikkeling. Vanwege het grote woningtekort in Eindhoven, heeft de gemeente Eindhoven besloten tot een bouwoffensief. Normaliter gelden voor het bouwen van woningen langdurige vergunningprocedures. Echter: wanneer men uitgaat van een periode van 15 jaar, kunnen woningen sneller worden neergezet. De woningbouwcorporaties zijn uitgenodigd om met een plan te komen. Woonbedrijf, ‘Thuis en Wooninc. werken samen aan de gebiedsontwikkeling aan de Castiliëlaan. Op dit moment werken we aan een haalbaarheidsonderzoek: het besluit voor een go/no-go wordt in het eerste kwartaal van 2020 genomen.

Wij vinden het belangrijk om de omgeving bij de plannen te betrekken. De volgende zeven thema’s zijn uit de interviews naar voren gekomen:

1. Bruikbaar groen

Op dit moment is er ruim groen aanwezig maar dit is niet goed bruikbaar. Er zijn geen wandelpaden, het is niet goed onderhouden en het is niet verlicht. Het is belangrijk om dit gebied dusdanig in te richten dat mensen het meer kunnen gebruiken dan nu, want er is behoefte aan recreatie in het groen.

2. Bereikbaarheid

De ontsluiting van de Castiliëlaan met de Huizingalaan is krap. Omdat de Castiliëlaan doodlopend is, moet al het verkeer via dit kruispunt het gebied in en uit. In noodgevallen kan dit tot onveilige situaties leiden. Het kruispunt bij de Huizingalaan werkt voor sommige weggebruikers goed maar voor anderen leidt het tot overlast (vaker stoppen, uitlaatgas, geluidshinder). Voor mensen met zorgbehoefte is, mede door het gebrek aan een goed voetpad, de bushalte te ver weg. Er is meer aandacht nodig voor langzaam verkeer, ook omdat er op de Castiliëlaan te hard gereden wordt.

3. Veilig voor ons

Op dit moment voelt het gebied met name ’s avonds onveilig vanwege het gebrek aan verlichting en sociale controle. Het gebied is nu niemandsland. De verwachting is dat er met de nieuwe wijk meer levendigheid komt die vervolgens zorgt voor meer sociale controle.

4. Ruimte voor ontmoeting

Er is behoefte aan voorzieningen waar mensen elkaar kunnen treffen, zoals een horecagelegenheid. Vrijwilligers zijn bereid hierin een rol te spelen. Instellingen gehuisvest aan de Castiliëlaan zijn bereid om hun voorzieningen met de nieuwe bewoners en met de bewoners van de omliggende wijken te delen.

5. Eigenwij(k)s

Kenmerkend aan de omliggende wijken is dat deze op zichzelf gericht zijn. De Huizingalaan en de Aanschotse Beemden worden als grenzen ervaren. Bewoners voelen zich sterk verbonden met hun eigen wijk. Deze kwaliteit past ook bij het op zich zelf liggende gebied aan de Castiliëlaan. Desalniettemin speelt de vraag: hoe sluit Buurtschap te Veld straks aan op de omliggende wijken?

6. In de mix

Het is prettig dat er een wijk komt met een gevarieerde samenstelling van bewoners. Maar er moet ook aandacht zijn voor de huidige bewoners en gebruikers van het gebied. Het is belangrijk dat er een goede verbinding ontstaat tussen de bestaande en de nieuwe bewoners en gebruikers.

7. Meeliften

Instellingen in het gebied zien mogelijkheden om aan te sluiten op de ontwikkeling van Buurtschap te Veld. Dit kan gaan om hergebruik van leegstaande gebouwen, ongebruikte terreinen, verduurzaming, uitbreiding, verharden van wegen, verbetering mobiel netwerk, betere ontsluiting en parkeervoorzieningen, meer verkeersveiligheid voor langzaam verkeer, betere verlichting, etcetera.

Tijdens de informatiebijeenkomst zijn deze thema’s in groepjes besproken. Hieruit bleek dat de thema’s zeer herkenbaar waren. Ook was duidelijk dat er geen thema’s zijn vergeten. Er zijn door de aanwezigen aanvullingen gegeven waarmee de thema’s zijn verrijkt, zoals: “er was ooit een kinderboerderij”, “met meer mensen wordt het leuker, maar let wel op de veiligheid van de bewoners van de zorginstellingen”, “denk na over de verkeersdoorstroming”, “we willen graag meer standplaatsen voor onze kinderen”, “komt er een buurthuis?”, “let op dat geluidscherm voldoende het geluid van de A50 tegenhoudt”. En er is nog veel meer gezegd. Bij de verdere uitwerking van de plannen onderzoeken we hoe we de 7 thema’s inclusief de input van 19 november mee kunnen meenemen in deze gebiedsontwikkeling.

Zodra we u weer meer nieuws kunnen vertellen, zullen we u op de hoogte houden via de mail, of een nieuwe informatiebijeenkomst organiseren, waarvoor wij u uitnodigen.

Heeft u eerder vragen, dan kunt u een mail sturen naar: buurtschapteveld@woonbedrijf.com

Hartelijk dank voor uw interesse en betrokkenheid, met vriendelijke groet,

Stefan Schuwer
gebiedsontwikkelaar Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl
Mede namens Gemeente Eindhoven, ‘Thuis en Wooninc.

Illustration
 
Deel dit: