Bericht

Fonteinen in de Achtse Barrier

Geplaatst op 18 februari 2019, 23:22 uur

Fonteinen in de Achtse Barrier?

Vorig jaar heeft Eindhoven Airport de de-icingvloeistof waarmee de vliegtuigen ijsvrij gemaakt worden laten weglekken
De vloeistof kwam terecht in het riviertje de Ekkersrijt. Deze staat in verbinding met de vijvers in de Achtse Barrier en de Grote Beek in Blixembosch.
De wijken Achtse Barrier en Blixembosch kregen te maken met veel dode vis en een stankoverlast. En het verdwijnen van bijna al het plantenleven uit het oppervlakte water.

Het Waterschap de Dommel had bij het Openbaar Ministerie een klacht ingediend tegen Eindhoven Airport voor verontreiniging van de omgeving.
Het Openbaar Ministerie gaat echter niet tot vervolging over omdat, naar de mening van het OM, er voldoende maatregelen getroffen zijn om herhaling te voorkomen.

Een voorstel van het Leefbaarheid Team Achtse Barrier om, als genoegdoening, in de wijk een aantal fonteinen te laten plaatsen, werd in een overleg met Eindhoven Airport als positief ervaren. Ook de gemeente Eindhoven (25% aandeel houder van het vliegveld) was bij monde van de burgermeester positief over het idee.
Deze fonteinen geven namelijk extra zuurstof in de vijvers en zijn esthetisch verantwoord.

Bij de omwonenden van de vijvers is een enquête gehouden om te kijken of er draagvlak is voor een fontein en om bezwaren naar voren te halen. Omwonenden van de vijver bij Cantershoef, de grote vijver bij het Maçonhof/Orleanshof en de vijver bij de Bourgognelaan zijn benaderd
Er zijn in het totaal 220 formulieren verdeeld over deze locaties . Wij mochten 53 ingevulde formulieren terug krijgen
Omgeving Cantershoef 20 retour 19 voor 0 tegen 1 geen mening 0 misschien Grote vijver(maçonhof) 23retour 14 voor 7tegen 1 geen mening 1 misschien Bourgognelaan 8 retour 7 voor 0 tegen 0 geen mening 1 misschien Onbekend 2 retour 2 voor 0 tegen 0 geen mening 0 misschien
De “misschienstemmers” waren voor, als de werkingstijden aangepast zouden zijn. Uit alle opmerkingen kwam naar voren dat de fonteinen alleen in de lente, herfst en zomer overdag zouden mogen werken en niet ’s nachts en in de winter.

Het Leefbaarheid Team gaat nu met een gecertificeerde meter geluidsopnames maken en dit de bewoners voorleggen

Het is geen garantie, maar we hopen toch een aantal fonteinen voor de wijk te kunnen krijgen om ons park te verfraaien.

Illustration
 
Deel dit: