background

Maarten verbindt...

De digitale huisarts

Als huisarts van het eerste uur, is Maarten Klomp een bekende naam in de wijk. Al in 1983 startte hij zijn huisartsenpraktijk als derde huisarts in de Achtse Barrier. In die 35 jaar heeft hij de zorg sterk zien veranderen. Als stuurgroeplid van het Digitale Buurtplein zet hij zich nu in om de digitale zorg- en zelfzorgmogelijkheden in de wijk te vergroten en zo ook de druk op de zorg te verlichten.

Online Gezondheid
Gezondheid is een belangrijk onderdeel van het Digitale Buurtplein Achtse Barrier. Op dit online platform vind je o.a. het zorgaanbod in de wijk, kun je afspraken maken met zorgverleners en zelfs recepten aanvragen. Maar het is meer: preventie, zelfzorg en een gezonde levensstijl krijgen veel aandacht. Maarten is sinds 2014 stuurgroeplid voor het Buurtplein. Dat houdt in dat hij het beleid mede bepaalt, financiële ondersteuning regelt en verschillende partijen met elkaar verbindt. "Ik doe dat niet alleen hoor. Vanuit het gezondheidscentrum hebben we een uitgebreid netwerk dat het mogelijk maakt onze doelen te bereiken."

Druk op de zorg verlichten
"De zorg is de laatste jaren enorm veranderd. We hebben als huisartsen veel meer taken gekregen die vroeger door bijvoorbeeld de ziekenhuizen of de GGzE werden uitgevoerd. Dat levert druk op. Voor ons, maar ook voor patiënten. Dankzij de online mogelijkheden van nu, zijn mensen steeds beter geinformeerd en leren ze dat ze ons niet altijd direct nodig hebben. De rubriek Gezondheid geeft tips over een gezonde levensstijl, wijst de weg en geeft informatie bij minder urgente klachten. Zo worden mensen zelfstandiger, worden klachten voorkomen en kunnen wij er volledig voor patiënten zijn wanneer het écht nodig is. Wanneer je de mogelijkheden van de digitale samenleving goed gebruikt, kan dat de druk op het zorgstelsel flink verlichten. Daarnaast maken deze nieuwe mogelijkheden het werken aan een gezond leven ook gewoon leuk."

De rol van de huisarts in de wijk
De laatste jaren is Maarten enorm betrokken bij de wijk en haar vrijwilligers, maar in het begin van zijn loopbaan was dat wel even zoeken. "Toen ik net huisarts was, hield ik wel wat meer afstand. Zo nam ik liever geen patiënten aan uit de straat. Daarmee voelde ik mij vrijer naar de buren en kon ik bij wijze van spreken ook gewoon een keer ruzie met ze maken. Ik vind dat nu niet meer zo lastig. Sterker nog: ik ben gaan beseffen dat een huisarts meer zou moeten doen dan alleen spreekuur houden. De huisartspraktijk heeft ook buiten de spreekkamer de taak om iets te betekenen voor de gezondheid van de mensen in de wijk. Eigenlijk net als vroeger. Met dit project gebeurt dat op een eigentijdse manier."

background

Wendy verbindt...

Wendy verbindt mensen en projecten

Als je het over verbinding hebt in de Achtse Barrier, dan kom je zeker uit bij Wendy Boeijen. Ze woont al bijna heel haar leven in de wijk en kent het hier dan ook door en door. Dat komt goed van pas bij haar werk als ‘Opbouwwerker'. Haar projecten zijn divers, haar doel altijd hetzelfde: mensen gelukkig zien.

Duizendpoot
Wendy Boeijen is een hulpverlener met veel ervaring. Ze heeft met kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking gewerkt, ze geeft trainingen aan diverse doelgroepen in het bedrijfsleven en de zorg en ze heeft veel ervaring met welzijnswerk in wijken. Naast de Achtse Barrier is ze ook actief in de wijken Woenselse heide en Hendridunantpark. Vijf jaar geleden is ze bij Buro Cement terechtgekomen. "Mijn functie heet ‘Opbouwwerkster' en mijn doel is om het woon- en leefplezier te helpen vergroten in de breedste zin van het woord.

Projecten Buro Cement
In 2014 is het team van Buro Cement gestart in de wijk en heeft kennisgemaakt met bewoners en diverse organisaties. Samen is er al veel bereikt! Zoals het inloopspreekuur zorg en welzijn in de Mortel. De succesvolle bijeenkomsten voor senioren. De wand achter de Mortel die door jong en oud van graffiti is voorzien. Het prullenbakkenproject ter voorkoming van vuurwerkvandalisme. De nieuwe bewonersorganisatie AB voor elkaar. Ook is er samen met buurtbewoners meegedacht aan de inrichting van de Mortel, er is een netwerk en vaste activiteit voor mensen met afasie opgezet, een begin gemaakt met het digitale buurtplein en er is een BMX cross terreintje geopend en nog veel meer.

Heerlijk om met mensen te werken
Wendy is bij veel van deze projecten betrokken geweest. "Veel van deze projecten ontstaan vrij ad hoc. En zo hoort het ook. Het gaat om de wensen van de bewoners. Wij zijn er om deze te helpen verwezenlijken. Wij weten de weg, wij hebben het contact met instanties die je nodig hebt. Het loopt vaak heel natuurlijk. Ik maak een praatje met een bewoner, die vertelt over een wens, ik weet direct wie ik in mijn netwerk moet vragen om te helpen, we maken een plan en zo gaat het rollen. Geweldig om te doen. Ik hou heel erg van mensen en ik wil ze gelukkig zien. Ik hoop echt dat ik wat positiefs mee kan geven."

Iedereen wil zich verbonden voelen
Wendy heeft zo ondertussen veel intensieve contacten in de wijk. Maar het stopt niet. "Hoe groot mijn netwerk ook is, ik kom nog steeds nieuwe mensen en ideeën tegen. Er zijn hier zoveel initiatieven van bewoners. Het leeft hier echt." Volgens Wendy is dat bijzonder om te zien, maar ook erg logisch: "Mensen hebben behoefte aan verbinding. Die behoefte is er altijd. Om het in actie om te zetten vraagt vaak maar een aanzetje. Iemand die een start maakt. Dan rolt er vanzelf wat uit. Mensen haken aan, pakken dingen op. En daar hoef je vaak minder voor te doen dan je denkt."

background

Jeanne verbindt...

Het groene hart van Jeanne

Al zo lang ze zich kan herinneren heeft ze het al: een enorme liefde voor bloemen, planten en tuinieren. Nu ze met pensioen is heeft Jeanne Vlassak alle tijd voor haar passie. En dat gaat van eigen tuin, naar straatbeeld, naar een heuse bloementuin en ontmoetingsplek bij de oude trimbaan in het park ter hoogte van de Perpignanlaan.

Saai en kaal op straat
Jeanne is al haar hele leven bezig met tuinieren. Lekker in eigen tuin en sinds haar pensioen breidt ze steeds verder uit. "Ik vond het allemaal best saai en kaal op straat. Ook ergerde ik me aan de rommel die op straat werd achtergelaten. Ik dacht: je kunt je ergeren, maar je kunt ook in actie komen! Toen ik in 't Brierke een oproep voor ‘Adopteer een Straat' zag, heb ik me aangesloten. Dit is een initiatief dat helpt straten samen met buurtbewoners schoon te houden. Ik ben begonnen met het planten en onderhouden van bloemen in de boomspiegels en om de lantaarnpaal." Dat had direct een heel positief effect op de buurtbewoners: "Mensen zijn zó enthousiast, dat is erg leuk. Mensen maken een praatje en groeten elkaar meer. Mooi om te zien dat een beetje kleur een natuur op straat zo'n positief effect heeft op de sfeer in de buurt."

Steeds groter
Die positieve energie smaakt naar meer. Jeanne komt op het idee om een openbare buurtbloementuin aan te leggen in het stukje park, dat de gemeente toch al verwaarloosde. "Het leek me geweldig als we samen een tuin kunnen aanleggen waar mensen hun planten kunnen doneren, samen tuinieren en elkaar kunnen tegenkomen voor een praatje. Ik loop zelf echt niet de deur plat bij mijn buren, maar ik vind het wel leuk om af en toe eens een gezellig praatje te maken. Ik weet zeker dat meer mensen dat fijn vinden. Een tuin is hiervoor een ideale, laagdrempelige omgeving. Ik heb dit idee geopperd bij Wendy Boeijen van Buro Cement en ook zij was enthousiast."

Serieuze aanpak
Voordat je ‘de Groene Long' het openbaar park in de Achtse Barrier naar bloementuin van buurtbewoners hebt getransformeerd, moet je heel wat stappen zetten. En geduld hebben. Ontwerper Marije van der Park is ingeschakeld, de behoefte van de buurtbewoners is gepeild, er zijn vergaderingen geweest en de gemeente heeft een bodemonderzoek gedaan.

Zoveel meer dan alleen een tuin
Dat het haar zoveel zou opleveren had Jeanne niet kunnen bedenken. "Het is zoveel meer dan bezig zijn met mijn passie, tuinieren. De mensen die ik ontmoet heb, het traject waar ik zoveel van geleerd heb en vooral de ontmoetingen en contacten onderling die zijn ontstaan. Dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken! Er kan vaak veel meer georganiseerd worden dan je denkt, als je maar in actie komt!"

background

Anja verbindt...

Een bakkie bij AB Voor Elkaar

Het klinkt zo eenvoudig: samen een kopje koffie drinken met buurbewoners. Maar AB Voor Elkaar helpt ondertussen al zo'n 30 bewoners om zich minder eenzaam te voelen. Samen kletsen, ideeën uitwisselen en vooral veel lachen. Niets moet, alles mag volgens drijvende kracht achter het project Anja van de Loo.
 

Vrijwilligers veteraan
Anja is een van de eerste bewoners van de wijk en al sinds 1978 actief als vrijwilliger. Peuterleidster, barvrouw, mantelzorger, oppas en nu gastvrouw. Anja heeft veel rollen vervuld. "Het zit er gewoon in, denk ik. Ik ben een zorgzaam type. Iets voor een ander doen, luisteren naar verhalen, het voelt voor mij niet als een plicht. Sterker nog: ik vind het gezellig en fijn."

Alles mag, niets hoeft
In 2015 heeft ze samen met Buro Cement dit project opgezet en is ze sindsdien één van de vaste gastvrouwen van AB Voor Elkaar. Een inloopochtend in de Mortel waar iedereen welkom is voor een bakje koffie. "Het is bedoeld als hangplek voor iedereen die er behoefte aan heeft. Jong, oud, nieuw in de wijk of al jaren woonachtig in de Achtse Barrier. Dat maakt niks uit. Belangrijk voor ons - en wellicht ook de kracht van het project – is het vrijblijvende karakter. Kom je de ene week wel en dan een maand niet? Prima! Geen lidmaatschap, geen contributie. De drempel is voor mensen die eenzaam zijn toch al wat hoger om zoiets te ondernemen. Laagdrempeligheid is een must."

Sociale functie
"We drinken koffie, we maken een geintje, maar uiteindelijk zit er meer achter natuurlijk. Mensen kunnen hun verhaal kwijt, hun hart luchten. Even ergens anders over kletsen of elkaar vooruit helpen. Zo hadden we een Chinese vrouw die graag Nederlands leert, nou dan is er meteen iemand die dat leuk vind om wat uit te leggen en te oefenen. AB Voor Elkaar heeft een grote sociale functie."

Erg welkom
Dat een initiatief als dit erg welkom is in de wijk zie je aan de flinke opkomst. "We begonnen met 4 mensen die langskwamen en nu zijn dat er elke week alweer 30. En dat aantal blijft groeien. Gelukkig heb ik nu hulp van Jannie, een tweede gastvrouw die er net zo van geniet als ik. Mensen mogen mij altijd bellen, ik sta klaar. Maar met 30 mensen is een beetje ondersteuning wel fijn!"

background

Kees verbindt...

Adopteer een Straat

Samen werken aan een mooi, schoon en groen Eindhoven. Door boomspiegels aan te planten, geveltuintjes aan te leggen of zwerfafval op te ruimen. Met Adopteer een Straat brengt bewoner Kees Lepoeter mensen in beweging.

Mooi, schoon en groen
Iedereen kan een stukje straat, park, plein, of welke openbare plek ook, adopteren. Waar je je stoort aan zwerfaval bijvoorbeeld of waar je vindt dat er meer groen mag komen. Buurtbewoners bepalen zelf hoe ze het aanpakken. De één kan wat opruimen tijdens een wandeling met de hond, de ander heeft meer tijd en zorgt voor bloemen in de boomspiegels of planten op een braakliggend terrein. Alle beetjes helpen. De gemeente zorgt voor de grijpers, handschoenen, reflecterende hesjes en zelfs zaden en bloembollen voor wie daar iets mee wil doen. Buurtbewoners hoeven zelf geen kosten te maken.

Heel eenvoudig
Al vier jaar is Kees actief met dit project. Het eerste jaar had hij al veertig enthousiaste buurtbewoners en vier jaar later nu zijn er maar liefst driehonderd Eindhovenaren aangesloten bij Adopteer een Straat. "Het grote succes van het project heeft alles te maken met de eenvoud ervan. Er zijn geen verplichtingen. Dat vind ik heel belangrijk. Je hoeft echt niet uren van je tijd te besteden of moeilijke dingen te doen. Als het vanuit het hart komt, kun je veel bereiken. We leven in een individualistische samenleving en ik vind het mooi om te zien dat zoiets simpels als ook de openbare ruimte netjes houden, toch nog heel belangrijk is voor veel mensen. Die mentaliteit wil ik koesteren."

Geboren uit behoefte aan verbinding
Net als de meeste vrijwilligers is ook Kees er langzaam ingerold. "Je hebt je baan en je gezin en dan blijft er weinig tijd over voor contact met buren. Ook al woon ik hier al sinds 1985, ik kende bijna niemand in de wijk. Nadat ik mijn vrijwilligerswerk als atletiekcoach na 20 jaar vaarwel zei, was die tijd er wél. Ik ben een keer aangeschoven bij een buurtvergadering en toen langzaam in de kring van actieve bewoners terechtgekomen. Eind 2008 ben ik in gesprek gegaan met Woonbedrijf over achterstallig onderhoud en toen is het gaan rollen. Ik kwam op dit idee, heb het voorgelegd aan de gemeente en zij reageerden heel enthousiast. Toen ik ook nog de Lumens prijsvraag ‘Beste buurtinitiatief' won, konden we helemaal goed van start."

Win win win situatie
"Het is voor de gemeente heel belangrijk geweest om van buurtbewoners te horen wat er nodig is in onze wijk. Dat konden zijn niet allemaal bedenken. Het is een mooie samenwerking geworden. Bovendien is het zelf aanpakken van de wijk heel goed voor het ‘wij-gevoel' en de sfeer. Wij hebben meer contact met elkaar als buurt, zij zijn blij met onze input en leveren hun bijdrage en ik ben heel blij dat Eindhoven langzaamaan steeds schoner, mooier en groener wordt. Het is een win win win situatie!"