Bezoek van de burgemeester – een middag in het groen

Vorige week vrijdagmiddag kregen we bijzonder bezoek in de Gascognehof: burgemeester Jeroen Dijsselbloem kwam langs! Hij werd vergezeld door zijn woordvoerder, het afdelingshoofd Gebieden en Wijken en de gebiedscoördinator van de Achtse Barrier.
Met een groep van negen buurtgenoten – die samen de buurttuin Gascognehof, het Petit Comité Gascognehof en het vergroeningsproject vertegenwoordigen – stonden we hem op te wachten in onze tuin. Klaar voor een ontspannen, open en inspirerende ontmoeting.
Een bijzondere start
We begonnen meteen met iets speciaals. De STAP naar Gezonder heeft een documentaire gemaakt over de Gascognehof: over hoe we hier in de afgelopen jaren stap voor stap hebben gewerkt aan het versterken van de sociale verbinding.
We noemden elkaar gewoon bij de voornaam, en lieten Jeroen alvast een kort fragment zien. De hele documentaire komt binnenkort beschikbaar. Binnenkort komt de hele documentaire beschikbaar en kunnen we die als straat samen gaan bekijken. Dat beloofd een bijzonder moment te worden. m
De tijd vloog voorbij
Er stond eigenlijk nog een andere afspraak op de planning, dus het bezoek was strak ingeroosterd. Maar zoals dat hier wel vaker gaat… het liep uit. En dat is ook niet zo gek – er gebeuren bijzondere dingen in onze straat, en de burgemeester was oprecht geïnteresseerd.
Hij was zichtbaar geraakt door de sfeer in de tuin en onze verhalen. Vol enthousiasme vertelde hij dat hij onlangs zelf is verhuisd, en nu bezig is met het aanleggen van zijn nieuwe tuin. Zo kwamen we vanzelf te spreken over onze eigen vergroeningsplannen voor de Gascognehof.
Samenwerking en trots
We grepen de kans om onze waardering uit te spreken voor de samenwerking met de gemeente. Niet alleen rond de buurttuin, maar ook binnen het bredere vergroeningsplan. En dat in samenwerking met een team van verkeerskundigen, groenspecialisten – en zelfs een boomexpert.
Ook sprak de burgemeester open over zijn zorgen en drijfveren. De snelle groei van Eindhoven houdt hem bezig:
“Hoe zorg je dat mensen verbonden blijven? Hoe voorkom je dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt? En hoe zorgen we ervoor dat het met iedereen goed blijft gaan?”
Hij onderstreepte meermaals hoe belangrijk groen en tuinieren zijn. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor je mentale gezondheid.
“Je omgeven met natuur, of gewoon met je handen in de aarde wroeten… dat is na een dag vol vergaderingen soms het beste medicijn,” zei hij, met een glimlach.
Aandacht en erkenning
Wat ons vooral opviel? Zijn oprechte interesse. Hoe hij vragen stelde – zelfs over de planten in de tuin – en aandachtig luisterde naar onze verhalen.
Hij was onmiskenbaar onder de indruk van wat we hier in de Gascognehof samen hebben opgebouwd. En waar we nog steeds met energie aan verder werken.
“Wat jullie hier doen, zou op veel meer plekken in de stad mogen ontstaan,” zei hij tot slot.
Dat voelde als een warm en welgemeend compliment.