Bericht

Ook kleine initiatieven hebben impact.

Geplaatst op 9 juli 2024, 12:19 uur
Illustration

Ben je al eens in de buurttuin Gascognehof geweest? Hier, in dit paradijsje aan de rand van de Achtse Barrier prijkt een bijzonder object dat het hart van menig buurtbewoner al heeft veroverd: de kruidenspiraal..

Het Ontstaan van de Kruidenspiraal
Toen de plannen voor de inrichting van onze buurttuin nog in ontwikkeling waren zagen we al snel de  potentie van de buurttuin als een plek waar niet alleen planten en bloemen konden groeien, maar ook een verscheidenheid aan kruiden. Na de nodige uurtjes aan onderzoek besloten we, gewapend met de opgedane kennis en inzichten uit de permacultuur, om een kruidenspiraal te bouwen. Een bewezen slimme en efficiënte manier om kruiden te telen. Dat werd een prachtig project waar kinderen en bewoners uit de Gascognehof hebben samengewerkt om dit unieke object te realiseren. De kinderen bleken trouwens uitstekende stenenstapelaars, mits er na afloop ijsjes werden beloofd!

Een kruidenspiraal is een driedimensionaal bouwwerkje dat in een spiraalvorm door het stapelen van stenen en keien omhoog loopt. Doordat de ruimte in de buurttuin beperkt is kun je op deze manier toch op een paar vierkante meter veel kruiden telen. De bijzondere vorm zorgt er ook voor dat er in deze kleine ruimte verschillende microklimaten ontstaan. Dit betekent dat kruiden met uiteenlopende behoeften qua zonlicht, water en bodemgesteldheid allemaal een geschikt plekje kunnen vinden binnen dezelfde spiraal.

Met behulp van stenen, puin, aarde en compost is de spiraal opgebouwd. Roseval aardappeltjes uit de oven? Bovenaan de spiraal vind je kruiden die van droge, zonnige omstandigheden houden, zoals rozemarijn en tijm. Insalata caprese of huisgemaakte eiersalade? Lager in de spiraal, waar de spiraal door zijn opgaande vorm voor schaduw zorgt, staan kruiden zoals peterselie, basilicum en bieslook. Zin in verse muntthee? Helemaal onderaan, in de zonnige en vochtige zones, voelen diverse muntsoorten zich helemaal thuis.

De Betekenis van de Kruidenspiraal
Wat de kruidenspiraal zo bijzonder maakt, is niet alleen het slimme ontwerp, maar ook het feit dat het een gemeenschapsproject is geworden.
De kruidenspiraal is meer dan alleen een tuinstructuur; het is ook een symbool van duurzaamheid, samenwerking en gemeenschapszin. Door kruiden lokaal te kweken en beschikbaar te stellen, wordt onze ecologische voetafdruk verminderd en worden mensen aangemoedigd om gezonder en bewuster te leven.
Daarnaast draagt de spiraal bij aan de biodiversiteit in onze buurttuin. Het trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, wat weer ten goede komt aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Het is een prachtig voorbeeld van hoe een eenvoudige, natuurlijke oplossing een groot verschil kan maken.

Kom Kijken en Plukken!
Ben je nieuwsgierig geworden naar de kruidenspiraal? Kom dan vooral eens langs in de buurttuin Gascognehof. Grote kans dat je er iemand van de buurttuin-club aantreft. Bezig met wat onderhoud zijn we altijd in voor een praatje. Nu snap ik wel dat je vermoedelijk niet uit de Garonnelaan naar de Gascognehof fietst voor een takje salie. Maar toch, bewoners uit de Achtse Barrier zijn van harte welkom om naar behoefte kruiden te komen plukken. Of je nu op zoek bent naar verse kruiden voor je avondmaaltijd, wilt leren over permacultuur of gewoon wilt genieten van dit kleine paradijsje, je bent van harte welkom.

Samen voor een Groene Buurt
De kruidenspiraal is een reminder dat ook kleine initiatieven impact kunnen hebben. Het laat zien hoe we door samen te werken en onze talenten te delen, onze leefomgeving kunnen verbeteren en verduurzamen. Dus laten we samen verder bouwen aan een groene, gezonde en verbonden buurt!