Bericht

Egeltje in tuin gered

Geplaatst op 28 juni 2021, 10:28 uur

Op zondag 20 juni hoorde ik gepiep vanuit de struiken in onze tuin. Ik dacht aan een vogel maar kon er geen zien en er zat ook geen vogelnest. Na een tijdje hoorden we het weer en toen zag mijn dochter wat het was. Het bleek een heel klein baby egeltje te zijn. Het beestje was ongeveer 10 cm lang. Het beestje was nog blind en we hadden geen idee hoe het in onze tuin terecht was gekomen. We hebben alleen een opening onder onze tuindeur. En we wisten redelijk zeker dat er geen nest was. Ook wisten we niet zo goed wat we ermee aan moesten. 

Op internet staat dat je zulke egeltjes niet mag aanraken. Verder staat vermeld dat de moeder egel altijd een vast rondje maakt en het later wel weer oppikt. Verder is inmiddels wel bij iedereen bekend dat je egels geen melk mag geven. We hebben het dus geprobeerd met wat water en vermalen kattevoer.  Wat achteraf gezien totaal geen zin had.

Het dilemma was of we de dierenambulance moesten bellen of dat we het nog een dagje zouden afwachten. We hebben toch maar besloten om de dierenambulance te bellen (088-811-3510) en dat bleek een goede keus. We moesten het diertje in een doos met dekentje leggen zodat het nog diezelfde avond kon worden opgehaald door een medewerkster van de dierenbescherming.

Zij vertelde ons dat het egeltje ongeveer 4 of 5 dagen oud was. Als de moeder egel niet terugkomt naar het nest, verlaten de baby egeltjes, indien mogelijk, het nest en gaan op zoek naar de moeder en iets eetbaars. Overlevingsinstinct dus. Ons egeltje is dus op eigen houtje naar onze tuin gekomen. Wat ik toch wel een prestatie vind als je nog blind bent. Het gepiep was de roep om moeder. “Hij “ zo vertelde de medewerkster kreeg nog melk van moeder. Ze heeft zich ontfermt over het beestje en gaf aan dat ze ’s nachts om de twee uur zou moeten opstaan om hem te voeden. Hij had de nacht waarschijnlijk niet zonder eten overleeft. 

Voor ons was het een leerzame avond. Mocht u in de toekomst een keer een egeltje met witte stekeltjes vinden zoals op de foto dan weet u wat u kunt doen. 

Maandag reed ik met de auto naar mijn werk en zag ik een plat gereden egel liggen. Zou dat moeder zijn geweest?

Familie Booij Gascognehof 37

Deel dit: