Wens

Een Pluim en een Dankjewel

Buurtverbeteren > leefomgeving
Geplaatst op 7 februari 2020, 14:14 uur

Een pluim en een dankjewel voor het mooi maken en houden van onze Achtse Barrier.

Menigmaal hoor je dat onze wijk zo schoon is. In het algemeen kan dit wel worden gezegd, maar……dit komt niet vanzelf.

Naast de gemeentelijke veeg-activiteiten en de inzet in particuliere tuintjes, zijn er een 30-tal bewoners die dagelijks of wekelijks op ambachtelijke wijze het zwerfvuil oprapen/opprikken. Hiermee worden behalve het schoonheidselement ook nare ziektes geweerd,  die o.a. door ratten worden meegebracht.

Niet helemaal afdoende, maar wel sterk verminderd mede dankzij de zorg en inzet van de bewoners zelf die hun verantwoordelijkheid hierbij nemen.

Van de genoemde 30 opruimers hebben we met Doortje Verhagen-Cornelissen gesproken. Zij is al 4 jaar elke werkdag actief, in de voormiddag tussen 10.00 en 12.00 uur in weer of geen weer. (Ze is niet van suiker zegt ze).

Ze is begonnen op advies van de dokter om meer aan beweging te doen. Haar keuze (en talent) liggen op wandelen.

Nadat ze iemand had zien lopen  die ondertussen zwerfvuil oppikte besloot ze dit voorbeeld te volgen.

In die tijd was er een initiatief genomen (stichting Wijkactiviteiten)om een straat te adopteren en daarin te zorgen dat aanwezig zwerfvuil werd verwijderd.

Doortje koos de Franse baan, de langste en drukste straat, waar dus ook het meeste vuil was te vinden. Meestal in de beplante berm.

Je treft er van alles aan: papier, plastic flesjes, fritesbakjes, blikjes van frisdrank, kledingstukken, voorbehoedmiddelen, spuiten en soms  huisraad. Uiteraard van alles niet op dezelfde plek, maar verspreid over de Franse baan.

Als dit niet zou worden opgeruimd zou onze mooie wijk snel afzakken tot een rotzooi- en stankwijk en een broedplaats voor ongedierte.

Om dit belangrijke werk te kunnen doen word je een ‘knijp/prik-stok’, handschoenen, vuilniszakken (die in de bussen bij de haltes gedeponeerd kunnen worden), een geel hesje (veiligheid) beschikbaar gesteld.

Doortje vindt dat dit werk veel voldoening geeft en ervaart verbetering van haar conditie. Ook de bemoedigende gebaren (duim omhoog) en groeten van passanten helpen een handje. Maar de echte helpende handen zijn erg welkom en verlichten de taken van de huidige groep ‘prikkers’.

Dus: Overweeg nog eens of je ook een steentje kunt bijdragen. Overleg met elkaar in de straat over tijdstippen. We hebben er allemaal baat bij en geven een goed voorbeeld aan onze jeugd, die straks moeten opvolgen, om wat tot nu is bereikt niet verloren te laten gaan.

Kom op, neem contact en geniet van je nieuwe hobby!

Doortje en collega’s: een grote pluim en dankjewel.

Bernard van Bakel

 

Meer informatie over het initiatief Adopteer een straat bij Kees Lepoeter:

adopteereenstraat@gmail.com

Illustration
 
Mensen die deze wens delen: 1
Ik deel deze wens Ik wil helpen Ik wil trekker zijn
Deel dit:
Personen die deze wens delen: 1