Bericht

Als talenten zich verbinden.

Geplaatst op 31 mei 2024, 10:42 uur
Illustration

Ondanks dat de zon deze zondagmiddag haar best doet lukt het haar nog niet om zich echt te laten zien. De temperatuur is desalniettemin aangenaam.
Er hebben zich tientallen mensen verzameld op het pad bij de Buurttuin voor de opening van onze buurttuin. Vele medebewoners en de kinderen uit de Gascognehof, belangstellenden uit de Achtse Barrier en onze vrienden van De Gemeente Eindhoven, Stap naar Gezonder, WijEindhoven en de Bloementuin. We zijn ze allemaal bijzonder dankbaar voor de waardevolle bijdrage die ze geleverd hebben aan het tot stand komen van onze buurttuin in de Gascognehof.

Deze middag van de 26ste mei hebben we ons officiële openingsmoment. Ook Simon er weer bij om alles vast te leggen op de digitaal gevoelige plaat. Bekijk hieronder zijn mooie foto's maar eens. Er is enorme belangstelling, het hele pad staat vol. Gelukkig is er door onze Fred in geluidsversterking voorzien want anders kom ik met mijn openingspraatje niet boven de grote menigte uit. Nadat ik in vogelvlucht de ontwikkelingen gedurende de afgelopen twee en een half jaar over de ontwikkeling van dit buurtproject met alle aanwezigen heb doorgenomen is het openingsmoment aangekomen.

Het naambord is pas kort voor de opening opgehangen en voor de gelegenheid door onze Australische buren Jodie, Jenna en Rob in allerlei vrolijk gekleurde slingers verhuld. Dat alleen ziet er al zeer feestelijk uit. Alle kinderen mogen een slinger vastpakken maar nog niet trekken hoor! Iedereen telt met mij mee van drie naar twee naar één en dán ziet het naambord het levenslicht. Wat hebben we er samen een prachtig bord van gemaakt, Anne en Yolanda! 

Onder begeleiding van buufjuf Yolanda en buufjuf Loes planten vervolgens alle kinderen hun  eigen zonnebloem. Daar zit een meetstok met naambordje bij zodat de kinderen naderhand hun eigen bloem kunnen terugvinden en kunnen bijhouden of deze al groeit. Dat is een geweldig leuk gezicht al die stokken en namen in een grote cirkel. Ze staan er voorlopig nog wel dus ga gerust eens kijken. Water geven is op dit moment nog even niet nodig.

Terwijl ik het aanplanten zo eens van een afstandje bekijk, al die enthousiaste kinderen met hun trotse ouders in de buurttuin, realiseer ik me dat na een jaar van  vele uren met heel veel plezier samenwerken, dit toch wel een gedenkwaardig moment is. De vruchtbare samenwerking gedurende het afgelopen jaar, een periode van het grote bouwen en sjouwen is afgerond. Het voelt ook een beetje weemoedig. Wat heeft dit project weer vele mooie verbindende momenten opgeleverd. Er zijn nieuwe vriendschappen door ontstaan. We hebben geploeterd, gelachen, gezweet, spierpijn gehad en altijd was Guus er met de koffie en iets lekkers. Soms in de hitte, dan weer eens in de regen en kijk naar het resultaat! We mogen er met z’n allen trots op zijn. Het is een grote verrijking voor de straat. En niet dat deze afrondende mijlpaal nu meteen zeeën van vrije tijd oplevert hoor. Voorlopig is er nog genoeg te doen en dat is ook de bedoeling. Zo zijn we momenteel nog druk doende met de slakkenplaag die helaas ook de buurttuin niet overslaat.  

Mede dankzij de extra bijdrage uit de pot van het sfwab hebben we een gedenkwaardig en passend openingsmoment kunnen hebben.

Na de opening begeven we ons naar de buurttent. Enkele leden van het kernteam van de buurttuin, Anne , Annelies en Loes hebben bij wijze van traktatie de baktalenten in de straat gemobiliseerd zodat we ons tegoed kunnen doen aan een arsenaal van overheerlijke zelf gebakken taarten in alle soorten, smaken en maten. Ook voor koffie, thee, diverse frisdranken en een knabbeltje hebben ze gezorgd. Het ziet er allemaal zo feestelijk en lekker uit, je zou denken dat er iemand jarig is.  

Met het grote gezelschap is Het Lentefeest, afwisselend met een zonnestraal en een minibuitje, een gezellige boel. De kinderen vermaken zich op het springkussen of met de Sensoryfun van Chantal en zo rollen we van de opening van de buurttuin in ons jaarlijkse lentefeest.

Zo rond een uur of vier ontstaat er opnieuw bedrijvigheid. Het blijkt dat er in de afgelopen maanden een straatbarbecueteam samengesteld is in de Gascognehof. Rob, Theo, Yolanda en Brigitte hebben georganiseerd dat er zo tegen vijf uur een stuk of wat barbecues staan te gloeien, komt er een diversiteit aan salades, stokbroden en allerlei toebehoren tevoorschijn en voor we het weten zitten we aan een niet te evenaren gezellige straatbarbecue. Chapeau aan het BBQ-team en volgend jaar voor herhaling vatbaar!

Tijdens het eten werden we toch even verrast door een pittige onweersbui. Die ging wel even zó te keer dat we een kwartiertje met een mannetje of wat aan de tent moesten gaan hangen om te zorgen dat deze niet ging vliegen. Gelukkig ging ook dit stormpje na een kwartiertje liggen en kort daarop sloten we de dag af. En ook dan gebeurt er weer iets bijzonders in de Gascognehof. Iedereen begint als vanzelf mee op te ruimen en binnen een uur is alles aan kant. Barbecues gaan met de eigenaren mee naar huis, het springkussen naar het verhuurbedrijf. Stoelen, buurttafels en alle apparatuur naar ons eigen buurtmagazijn. Een dag later worden ook de door Agnes en Guus gewassen en gestreken tafelkleden in ons straatmagazijntje opgeslagen en zo staat alles weer fris en fruitig klaar voor ons volgende straatactiviteit: Burendag, 29 september.

In het petit comité Gascognehof; Hans, Else Marie en ondergetekende, hadden we het er laatst nog over; als je elkaar als buurtgenoten beter leert kennen kom je er ook achter dat er enorm veel getalenteerde krachten in een straat aanwezig zijn. En als die zich verbinden…!

Deel dit: