Bericht

Fijnstof en geluid metingen in onze wijk

Geplaatst op 4 juni 2021, 15:08 uur , door Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier (LTAB)

Een aantal van onze wijkbewoners (vrijwilligers) hebben de afgelopen twee jaar fijnstof en geluid gemeten in de wijk.

Dit is destijds mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leefbaarheidsfonds vliegveld Eindhoven Airport voor het aanschaffen van de meetapparatuur.   We hebben in samenwerking met AiREAS de projectsubsidieaanvraag gedaan en AiREAS heeft gezorgd  voor twee leveranciers van de meetapparatuur.

Dit alles op initiatief van het LTAB (Leefbaarheid Team Achtse Barrier) en Acht.

Dit project gold voor een periode van twee jaar en is in april 2021 afgesloten.

Als afsluiting van het project is er een Cockpit (webportaal) ontwikkelt voor Eersel en Eindhoven Noord waarop meetsystemen in onze wijk (2) en Acht(1) te zien zijn van één leverancier.   Van de tweede leverancier zijn de mobiele meetkastjes destijds omgebouwd tot semi vaste meetstations door problemen in de communicatie met de Smartphone, deze meten alleen fijnstof (pm-1 - 2,5 en 10)  in de wijk en Acht.

De cockpit op de website van het LTAB is in de proeffase, hopelijk gaat er nog een uitbreiding volgen met meerdere meetstations.

Er zijn gesprekken gaande om ook deze meetstations in de cockpit op te nemen.

Toelichting en meer info in de cockpit.    klik hier voor de Cockpit website

PM2.5 is een verzamelnaam voor alle fijn stofdeeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer. Deze grafiek toont hoeveel PM2,5 er gemiddeld op die dag was ter hoogte van de meetpaal.

PM10 is een verzamelnaam voor alle fijn stofdeeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Deze grafiek toont hoeveel PM10 er gemiddeld op die dag was ter hoogte van de meetpaal.

CO2, ook wel bekend als koolstofdioxide, is een gas dat in onze atmosfeer voorkomt. Een normale hoeveelheid CO2 in de buitenlucht is 400 parts per million (ppm).

Luchtvochtigheid geeft aan hoe vochtig de omgeving is. De luchtvochtigheid is acceptabel als de relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% is.

Temperatuur is een maat voor hoe warm of koud het is. Temperatuur wordt gemeten in aantal graden Celsius (°C)

Luchtdruk bestaat omdat lucht onder invloed staat van de zwaartekracht van de aarde en daarom gewicht heeft. De gemiddelde atmosferische druk is 1013 hPa, ook wel de normdruk genoemd.

Kijk ook eens op deze website voor meer informatie over nederland

Ben Koenen LTAB.