Bericht

Jongeren ontmoeten elkaar, doe je mee?

Geplaatst op 6 november 2020, 11:07 uur

De jeugd in de Achtse Barrier mist fijne ontmoetingsplekken. En die zijn heel belangrijk, zeker als je niet lekker in je vel zit. Een groep jongeren wil hier iets aan veranderen. Ondersteund door professionals zijn ze plannen aan het maken én uitvoeren. Een voorbeeld is het Beweegplein. Doe je ook mee? 

In wijkcentrum De Mortel vertellen Jaleesa Udink (24), Daan Heesen (22) en Angelo van Heyningen (25) over het jongerenproject ‘Jeugdzorg op de juiste plek’, waar ze actief voor zijn. De groep bestaat uit ongeveer tien jongeren uit de wijk, de jongste is 16 jaar. Een aantal stagiaires doen ook mee, onder wie Daan en Angelo, die de opleiding Social Work van het Summa College volgen.

Veel jongeren eenzaam

Onderzoek in onze wijk laat zien dat behoorlijk veel jeugdigen zich niet happy voelen. Ze zijn eenzaam, hebben sombere gedachten of voelen zich niet goed genoeg. De oorzaken zijn verschillend, bijvoorbeeld een nare scheiding van ouders, social media of niet meer buiten komen. “Veel jongeren blijven binnen om in hun eentje te gamen”, weet Jaleesa. “Zelf vond ik het lastig om in de buurt leeftijdgenoten te ontmoeten omdat ik buiten de wijk naar school ging en er hier geen leuke plek was om naartoe te gaan.”

Om echt een verschil te kunnen maken, hebben professionals en jongeren de handen ineengeslagen. Zo ontstond het project ‘Jeugdzorg op de juiste plek’, waar de jeugdgroep een onderdeel van is. De projectleider is Wendy Boeijen, al jaren in de Achtse Barrier werkzaam als buurtverbinder. Zij coördineert alles rondom de jeugdgroep en de vele professionals die meedoen: zorgverleners, welzijnswerkers en scholen.  

Kletsen en activiteiten

De jeugdgroep is in april gestart. Eerst is besproken waar jongeren behoefte aan hebben. “In het algemeen willen ze samenkomen. Gewoon om te kletsen, maar ook om leuke dingen te doen”, vertelt Jaleesa. Voor jeugdigen met problemen is het erg belangrijk dat ze makkelijk met iemand in contact komen die ze vertrouwen, vult Daan aan.

Wendy ervaart de jeugdgroep als een hele fijn club. “Iedereen is jong en heeft een verhaal. Dat raakt me, en het is zo mooi als je ziet wat er ontstaat als die verhalen gedeeld worden. Door elkaar simpelweg te ontmoeten, kunnen jonge mensen veel voor elkaar betekenen.” Ze is ook blij verrast door het enthousiasme in de wijk. “Mensen bellen spontaan op om te vragen of ze kunnen meedoen of helpen. We gaan als een speer.”

Volop plannen

Enkele plannen hebben al vaste vorm gekregen. Als corona geen roet in het eten gooit, is na de herfstvakantie het Beweegplein gestart. De bedoeling is dat elke woensdagmiddag medewerkers van Eindhoven Sport, studenten en een jongerenwerker activiteiten verzorgen in Sporthal Achtse Barrier.

Een ander project is het opknappen van het jongerencentrum. Jaleesa: “We willen het gezelliger maken met nieuwe kleuren en meubels, zodat er een fijne sfeer ontstaat.” Via sponsoring, een online pubquiz en crowdfunding wordt hiervoor geld opgehaald. Ook de tuin fraaier maken staat op het wensenlijstje.

Angelo vertelt dat er gewerkt wordt aan een ‘sociale kaart’ waarop duidelijk staat aangegeven welke hulpverleners er zijn en hoe je daarmee in contact komt. Hij doet meteen een oproep: “We zoeken nog een vormgever die ons wil helpen daar iets moois van te maken.”

Een buddy

En dan is er het buddy-project, vertelt Wendy. “Als je hier voor het eerst binnenstapt, kun je een ‘buddy’ krijgen als je dat fijn vindt. Bij die persoon kun je altijd terecht.” Angelo benadrukt dat iedereen welkom is. “In het jongerencentrum kun je jezelf zijn. Kom eens kijken, er zijn geen verwachtingen of verplichtingen.” En, vult Daan aan: “Je kunt erop vertrouwen dat wij ons best doen om er echt voor je te zijn.”

Goed om te weten! 

¨ Het jongerencentrum in De Mortel is elke woensdag van 13.30 -15.30 uur open, ook voor kinderen op de basisschool.

¨ Als het Beweegplein is gestart in de sporthal, kun je elke woensdag van 15.30-16.30 uur gewoon binnenlopen.

¨ Meer weten over of een bijdrage leveren aan het jeugdproject? Op www.buurtpleinab.nl/onderwijs-en-jeugd (-> Jeugdzorg) staat alle informatie. 

¨ De jeugdgroep is ook actief op Instagram.

Illustration
 
Deel dit: