Activiteit

Geen inschrijving meer mogelijk voor programma Cognitieve Fitness

maandag 30 oktober 2023 , 19:00 - 20:30 uur
Illustration

11-8-23 Helaas zit het programma helemaal vol, geen mogelijkheid meer om in te schrijven!

Als je ouder wordt gaan je hersenen soms minder goed werken. Aangetoond is dat regelmatig bewegen het risico vermindert op cognitieve stoornissen, waaronder geheugen- en concentratieproblemen. 

In 2012 en 2015 zijn positieve resultaten gemeten tijdens twee wetenschappelijke studies naar Cognitieve Fitness samen met het Trimbos Instituut. Er zijn samenwerkingsverbanden met de Hersenstichting en de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN)
Cognitieve Fitness (CF) is een unieke trainingsmethode waarbij fysieke inspanning en bewuste ontspanning worden gecombineerd met cognitieve uitdaging gericht op o.a. geheugen, concentratie en planning.  Cognitieve Fitness brengt fitness, hersentraining en mindfulness allemaal op een uitgebalanceerde manier bij elkaar.

 Inspanning

Lichamelijke inspanning is belangrijk en daarom gaan we bij de Cognitieve Fitness training ook fysiek aan de slag. De effecten van lichamelijke inspanning op de hersenen (cognitie) zijn het grootst bij een training die kracht- en cardiovasculaire training combineert. De “inspanning” bestaat dus vooral uit een combinatie van spierversterkende oefeningen die tot doel hebben de hartslag en ademhalingsfrequentie te verhogen.

 Uitdaging

Tijdens de CF training worden deelnemers uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Het onder de knie krijgen daarvan vergt oefening en herhaling vormt daarbij een belangrijk aspect. Oefenen en herhalen zorgt ervoor dat de verbindingen in de hersenen sterker worden. Bij Cognitieve Fitness wordt beweging veelal gecombineerd met oefeningen, die de deelnemers uitdagen en zoveel mogelijk zintuigen prikkelen. De oefeningen gaan over weten, begrijpen en nadenken. De linker-en de rechterhelft van de hersenen worden gestimuleerd.

Ontspanning

Tijdens het ontspanningsdeel van de training komen diverse oefeningen aan bod zoals het aanleren van een (regelmatige) buikademhaling, progressieve relaxatie en mindful bewegen.  De ademhalingstechnieken zijn ontwikkeld voor bepaalde gezondheidsdoelen. Zo worden onder andere het hart en de longen getraind. De Mindfulness oefeningen zijn ontspannend voor lichaam en geest. De oefeningen zijn altijd toegankelijk voor alle deelnemers. Door de professionele begeleiding is iedereen in staat om hier aan deel te nemen en ervan te genieten.

Tijdens de trainingen is het erg belangrijk om veel plezier te hebben. Blijf lachen, want dat is voeding voor een gezonder leven!

Er start  30 oktober een 15-weekse basiscursus cognitieve fitness op de maandagochtend in Cantershoef, 9.30-11 uur, deze is echter al vol.

Daarom start er ook op 30 oktober in de avond een basiscursus in de Mortel, van 19 tot 20.30 uur. Hier zijn helaas ook hier geen plaatsen meer voor beschikbaar. U kunt zich eventueel voor de wachtlijst aanmelden.

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of meld je aan via ina.verhallen@gmail.com  of kijk op http://happy2move-eindhoven.nl/cognitieve-fitness/

 

 

Locatie
Wijkcentrum De Mortel
Kosten toelichting
95 euro inclusief werkboek en materialen
Doelgroep
Alle volwassenen
Omschrijving doelgroep 
Voor iedereen die zijn hersenen wil blijven uitdagen en aan zijn/haar gezondheid wil werken. (Nadien is er de mogelijkheid om een kopje koffie of thee met elkaar te drinken)
Documenten
maximum aantal deelnemers
22

Aantal aangemelde deelnemers: 23

Deze mensen komen:
- Corina Broekhuizen
- Lia Blaak
- Jopie Verhallen (op wachtlijst)
- Ellen Brinckman
- Sylvia Mulders
- Toos Hendrikx
- Barbara Mathijssen
- Johan de Haas
- Bertie Vonk (op wachtlijst)
- Tini Gilsing
- Sylvia van Maar
- Angela Hunsche (op wachtlijst)
- Gert Hobelman
- Engeli Manders
- Ria Scherf
- Yvonne Mous

Meld je aan
Deel dit: