Bericht

Een dag uit het leven van een wijkagent, door wijkagent Paul van Oort

Geplaatst op 26 november 2020, 17:06 uur

In deze editie van mijn maandelijkse column wil ik jullie meenemen in mijn werkzaamheden als wijkagent. Dit wil ik doen door een gemiddelde dag van mijn werk te beschrijven. Naast mijn dagen als wijkagent werk ik regelmatig op Stratumseind, in de horecadienst, en bij het voetbal als supportersbegeleider (nu niet zoveel als voor Corona) of werk ik in de noodhulp waar ik reageer op meldingen die door burgers zijn gedaan. Eigenlijk zie je al deze werkzaamheden wekelijks terug bij het televisieprogramma Bureau 040 bij mijn collega’s.

Als ik bovenstaande diensten niet draai, ben ik er in principe voor de wijk. Ik probeer mijn diensten voor de wijk onregelmatig in te delen, zodat ik er zowel overdag als in de avonden ben. Ik start mijn dag altijd met het bekijken wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Hiervoor gebruik ik de politiesystemen die ik tot mijn beschikking heb. Met bijzonderheden ga ik aan de slag. Je kunt denken aan het uitzetten van een buurtonderzoek na een woninginbraak of zorgen dat er een melding gedaan wordt bij Veilig Thuis na een huiselijk geweld situatie.

Vervolgens bel en mail ik mensen die terugbelverzoeken hebben gedaan. Dit kan gaan over een burenruzie waarin men advies wil, of het is een netwerkpartner die iets wil overleggen. Verder heb ik bijna dagelijks contact met de woonconsulenten van de diverse woningcorporaties die in de wijk woningen hebben. Wanneer er sprake is van overlastsituaties trekken we samen op om de overlast te doen stoppen. Soms gaan we ook samen op huisbezoek. Ook overleg ik regelmatig met wijkboa Jos om wat actuele problemen te bespreken. We spreken elkaar dan ergens in de wijk, bijvoorbeeld bij het wijkcentrum. Als ik in de wijk ben handhaaf ik ook op verkeersgedragingen, daar waar nodig bekeur en waarschuw ik verkeersdeelnemers.

Ik probeer ook regelmatig langs de winkels in de Achtse Barrier te gaan, even een praatje maken hoe het gaat. Daarna terug naar het bureau om alles op papier te zetten, ook dat is de realiteit. Ik leg zo veel mogelijk vast in het systeem, je weet nooit waar het goed voor is in een later onderzoek.

We zitten inmiddels een eind in december 2020. Het was een gek jaar doordat we allemaal ons leven hebben moeten aanpassen aan Corona. Laten we hopen dat we dit snel achter ons kunnen laten en weer kunnen genieten van het leven zoals dat was in 2019. Rest mij om iedereen heel veel geluk en gezondheid te wensen. Geniet van de komende feestdagen, al zijn ze anders dan anders. Maak er het beste van. Tot volgend jaar!

Illustration
 
Deel dit: