Activiteit

Blue Monday: Eindhovense leerlingen werken aan hun mentale gezondheid

maandag 16 januari 2023 , 10:00 - 16:00 uur
Illustration

Leerlingen van het Frits Philips komen in actie tijdens ‘Young Impact Take Over’

Aankomende maandag - 16 januari - is het Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. De docenten van het Frits Philips in Eindhoven grijpen deze dag aan om hun 1600 leerlingen te laten werken aan hun mentale gezondheid en positiviteit te verspreiden in de omgeving van de school. Maandag is er dus geen les, maar wordt er in plaats daarvan veel impact gemaakt. De school wordt hierbij geholpen door jongerenorganisatie Young Impact, die met hun beproefde Young Impact Take Over vaker scholen helpt om maatschappelijke impact te maken.

Mentale weerbaarheid

De coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor de mentale gezondheid van jongeren. De negatieve gevolgen houden lang aan, zo bleek onlangs nogmaals uit onderzoek. Daarom vinden het Frits Philips en Young Impact het belangrijk om leerlingen tools te geven om te werken aan hun mentale weerbaarheid. Tijdens de workshops van aanstaande maandagochtend gaan de leerlingen ‘uit hun comfort zone’ en leren ze meer over hun ‘mentale krachten’. Zo geeft spreker Merijn Ruis een lezing over geluk en Mohamed - deelnemer aan het programma Kamp van Koningsbrugge - een workshop over mentale weerbaarheid. Ook zal actrice Hanna Verboom aanwezig zijn om haar nieuwe documentaire over mentale kwetsbaarheden te vertonen. De dag wordt gehost door KRO-NCRV presentator Klaas van Kruistum.

Rob Schuurmans, rector Frits Philips Eindhoven: “Tijdens deze dag komt samen wat onze school belangrijk vindt: leerlingen krijgen de kans om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken én investeren samen in hun directe omgeving. De jonge trainers van Young Impact kunnen onze leerlingen als geen ander in beweging krijgen voor zichzelf én voor een ander.”

Impact maken 

Tijdens het middagprogramma gaan alle leerlingen positiviteit verspreiden in de omgeving van de school. Ze ruimen onder andere de buurt op, zamelen slaapzakken in voor daklozen, schrijven kaarten voor ouderen van verpleeghuis Vitalis Berckelhof en verzamelen houdbare producten om aan de Voedselbank te doneren. Ook worden er kleurrijke kunstwerken over diversiteit en mentale gezondheid gemaakt, die na afloop opgehangen worden in de school. De dag wordt gezamenlijk en feestelijk afgesloten in de aula.

Over Young Impact 

Young Impact is in zes jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijk bewustzijn in Nederland. Young Impact gelooft dat iedere jongere diens talent kan inzetten om daarmee een positieve impact te maken. Daarom reist de organisatie heel Nederland door om jongeren in actie te laten komen op thema’s als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en (mentale) gezondheid. Young Impact biedt programma’s voor scholen en organisaties - zoals de Young Impact Take Over - en organiseert evenementen zoals Young Impact Day en de Young Impact Awards. Daarnaast worden jaarrond verschillende campagnes georganiseerd om jongeren te bewegen impact te maken.

Locatie
Frits Philips lyceum-mavo
Deel dit: