Bericht

Handboogschieten rondom de Achtse Barrier

Geplaatst op 30 oktober 2022, 23:51 uur
Illustration

Handboogschieten: toffe sport voor jong en oud

 

Als je over Handboogschieten praat denken veel mensen terug aan de cafésport die het vroeger was, een clubje van middelbare en oude mannen die op zondag de tijd na de mis wilden verlengen en van een borrel en een sigaartje genieten.

Die tijden zijn veranderd, handboogschieten is tegenwoordig een serieuze Olympische sport geworden. Onze Nederlandse  schutters hebben al meerdere medailles behaald op de Olympische Spelen en EK’s en WK’s.

Toch is het een sport die relatief weinig fysieke eisen stelt aan de sporter. Of je nu jong, oud, gehandicapt of anders bent, voor jou is er altijd een geschikte boog of een discipline te vinden. Heel veel locaties zijn tegenwoordig toegankelijk en geschikt  voor rolstoelers.

Bij het schieten is techniek belangrijk, maar het allerbelangrijkste zijn concentratie en focus . Welk type boog voor jou optimaal is, je kan kiezen tussen compound, recurve, barebow of longbow, dat bepaal je in overleg tijdens de kennismakingstrainingen.

Met name voor de hyperactieve jeugd is het aanleren van concentratie belangrijk, ook voor de drukke manager is het leegmaken van het hoofd van de dagelijkse sores en zich te concentreren op het blazoen, een bevrijding. Ook voor de pensionado die niet meer in zijn ondergoed over een nat grasveld wil gaan rennen en toch wil sporten is de handboogsport een fantastische uitkomst.

Handboogsport is voornamelijk een individuele sport met misschien als enig nadeel dat je niemand anders  de schuld kan geven als je een misser schiet. Toch hoef je niet alleen individueel te schieten maar je kunt ook in een team aan wedstrijden deelnemen.

Na enige training ben je vaak al in staat een pijltje in een blazoen te krijgen.

Een echt goede schutter wordt je na veel oefening en de goede aanwijzingen van een in vrijwel iedere vereniging aanwezige trainer.

Bij veel verenigingen begin je met een leenboog en mag je een paar keer onder begeleiding mee schieten of je kunt een beginnerscursus volgen voordat je beslist of  je lid wilt worden en je eigen materiaal gaat aanschaffen.

Voor een nieuwe beginners boog moet je denken aan €200 tot €300 maar vaak zijn er in de vereniging of op het internet voldoende tweedehands bogen te krijgen.

Vraag advies aan een ervaren schutter voordat je te veel geld uitgeeft.

Lidmaatschappen lopen niet echt ver uit elkaar, vaak tussen €150 tot €300 per jaar  jeugd leden zijn vaak een stuk goedkoper uit.

Bewoners van de Achtse Barrier kunnen op veel plaatsen terecht uiteraard in Eindhoven, maar ook in Zeelst en Nijnsel.

Voorbeelden van verenigingen zijn:

HBV Beatrix     www.hbv-beatrix.nl      
HBV  Ogio   www.ogio.nl  
HBV Pieter Breugel  www.hbvpieterbreugel.nl 
HBV St Antonius    www.handboognijnsel.nl  
HBV  VZOD  www.vzod-zeelst.nl

Interessant is ook de website van de Handboogbond   www.nhb.nl

Peter   van der Linden

          

I

Deel dit:
1 reactie

peter van der Linden

do 3 november 2022 14:38
Ook in de zaal en een fantastische sport voor rolstoelers