Bericht

Extra water voor droogvallende Reusel redt zeldzame natuur

Geplaatst op 4 augustus 2022, 00:00 uur
Illustration

Waterschap De Dommel is op 2 augustus 2022 gestart met het overpompen van grondwater naar de Reusel in Lage Mierde. Door langdurig regentekort staat er nauwelijks meer water in deze beek. Kwetsbare natuur dreigt te verdwijnen als de beek helemaal droogvalt. Het waterschap pompt het grondwater over vanuit een vlakbij gelegen grondwaterput. Het Dommelgebied is grotendeels van regen afhankelijk.

Overlevingswater

Een laagje van een paar centimeters ‘overlevingswater’ geeft de bijzondere soorten in de Reusel de kans om de droogte te doorstaan. Het kleine laagje water zorgt over een paar kilometer lengte voor een minimale hoeveelheid stromend water. Zeldzame vissen, planten en andere diersoorten, zoals beekprik, libellen en kokerjuffers, kunnen zo overleven. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat klaar om ook bij andere beschermde beken in actie te komen.

Dreigende natuurschade

Martijn Tholen (lid Dagelijks Bestuur): “We moeten deze noodmaatregel in de Reusel nemen om blijvende natuurschade te voorkomen. In de afgelopen droge zomers deden we dit vaker voor beken met beschermde natuur. En het hielp, zagen we. Maar het blijft een tijdelijke noodmaatregel, geen structurele oplossing.”

Vijf beken met bijzondere natuurwaarde

De Dommel zet deze reddingsactie niet voor alle beken in. In het gebied van het waterschap zijn vijf natuurrijke beken die in aanmerking komen voor een laagje overlevingswater: de Reusel (Landgoed De Utrecht), de Tongelreep (Leenderheide), de Beerze (Landgoed Baest en Kampina), de Keersop (Bergeijk) en de Beekloop (Bergeijk). In deze beken leven bronpopulaties van zeldzame en beschermde soorten. Uit evaluatie door het waterschap blijkt, dat deze noodmaatregel werkt om kwetsbare flora en fauna in leven te houden.

Word zuinig met water

Het waterschap vraagt iedereen zuinig te blijven met water. Bespaar en bewaar regenwater, grondwater en oppervlaktewater. En ook met kraanwater, dat drinkwaterbedrijf Brabant Water maakt uit grondwater. Denk eens na over wat u zelf kunt doen. Als u nog niet zuinig bent, word het dan.

Word een Waterbaas met deze tips.

Langdurige droogte

Het Dommelgebied lijdt onder de droogte en hoge temperaturen met veel verdamping. De buitjes die af en toe vallen, brengen wat verkoeling. Maar voor de droogte is het veel te weinig. De grondwaterstanden zijn laag, net zoals het waterpeil in beken en sloten. Die worden door regen gevoed. Het Dommelgebied heeft geen grote rivier of meren om extra water aan te voeren. Langdurige droogte gaan we in toekomst vaker meemaken.

Het waterschap kan nu – tijdens deze droge en warme periode – geen wonderen verrichten. Het water dát er nog is, wordt zo lang mogelijk vastgehouden o.a. door stuwen hoog te houden. Verder is het in bijna het hele Dommelgebied voor iedereen verboden om water uit beken en sloten op te pompen. Ook voor beregenen met grondwater zijn strenge regels en daar controleren we op in het veld. De waterkwaliteit houden we dagelijks in de gaten.

Voor de toekomst is er veel meer nodig: een watertransitie. En daar is het waterschap óók dagelijks mee bezig, samen met gebiedspartners. Het beleid en het gebied moet worden aangepast. Grote veranderingen en dat kost tijd. Maar ze gaan komen, daar is het waterschap van overtuigd.

#watertransitie    #elkedruppeltelt

Deel dit: