Bericht

Wijkagent Paul van Oort aan het woord

Geplaatst op 7 maart 2022, 14:13 uur
Illustration

Camera’s
In de wijk hangen ontzettend veel camera’s, van grote, uitbundige units aan de gevel tot een kleine ring-doorbell (ik maak geen reclame voor ring, maar volgens mij is een “ring camera” bijna net zo’n zelfstandig naamwoord geworden als auto of deur) aan de voordeur.
Al deze camera’s kunnen jouw buren, en de politie, enorm helpen bij het oplossen van zaken. Wanneer je ’s avonds in je bed stapt en er de volgende ochtend achter komt dat je auto is gestolen, ben je toch echt geholpen als je buurman zegt; “Op mijn camera zie ik dat er vannacht om 03.51 uur een witte auto met kenteken XX-XX-99 voor je deur stopt, er 2 mannen uitstappen en er vervolgens met jouw auto vandoor gaan.”
Om deze camera’s inzichtelijk te krijgen heeft de politie een systeem in het leven geroepen; Camera in Beeld.

Camera in Beeld
Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten oplossen.

Camera’s plaatsen
Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld:
    Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen, dit kan door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
    Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
    U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.
Op de site van de Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera’s.

Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.
Hebt u camera’s aan de woning hangen? Dan treft u binnenkort mogelijk een folder aan in de brievenbus met wat extra informatie. U kunt zich aanmelden op de site van de politie.

Tot de volgende keer.

Paul van Oort

Deel dit: