Bericht

Wijkagent Paul van Oort aan het woord

Geplaatst op 14 februari 2022, 14:26 uur
Illustration

Het is fijn om positief te zijn.

Vreemd hoe een prachtig woord in 2 jaar tijd een gekke bijsmaak heeft gekregen. Je krijgt hele andere reacties dan 2 jaar geleden wanneer je zegt dat je positief bent. En toch is dit, volgens mij, precies wat we nodig hebben in deze tijd; positieve mensen.

En dan het liefst van het soort waarbij het vooral gaat over je gedachten, gedrag en energie en wat minder over ziek zijn en 2 streepjes op je zelftest.

Waar ik ook positief over ben zijn het aantal delicten dat gepleegd is in 2021. Tijdens het schrijven van het stukje in de januari editie was het jaar nog niet om, dus al terugkijken was een beetje voorbarig.

Nu 2021 echt voorbij is (tijdens het verschijnen van dit stuk inmiddels al een aantal weken) durf ik het aan om terug te kijken, en hierover wat te delen met jullie.

Waar we in 2020 te maken hadden met een explosieve stijging van het aantal woninginbraken, is dit in 2021 gelukkig helemaal anders. Eind 2020 is er door de politie veel ingezet om de vele woninginbraken tegen te gaan. Met wat hulp van buurtbewoners heeft dit zijn vruchten afgeworpen. In 2021 zijn er 5 woninginbraken geweest.

Ook zijn er een stuk minder fietsen en scooters gestolen dan in 2020. We zien wel dat er steeds vaker elektrische fietsen worden weggenomen. Zorg er voor dat je de fiets altijd op slot hebt staan, het liefst met een dubbel slot.

Begin 2021 zijn er veel bedrijfsbussen opengebroken, hierdoor zijn de cijfers van inbraken in voertuigen vrij hoog, maar ten opzichte van 2020 zijn ook deze cijfers gedaald.

Er werd afgelopen jaar veel meer vuurwerkoverlast ervaren als in 2020, daar heeft de politie het dubbel aantal meldingen over gekregen. Dit heeft geleid tot meer politie-inzet en zijn er meer personen met vuurwerk gecontroleerd dan in 2020. Doordat er meer meldingen gedaan zijn heeft de politie ook meer controles kunnen uitvoeren.

Het aantal meldingen van jeugdoverlast is in 2021 iets terug gelopen ten opzichte van 2020.

Het algehele beeld is dat er in 2021 minder aangiftes zijn gedaan van strafbare feiten dan in 2020. Wel zien we een flinke toename in de aangiftes van online fraude. Hieraan heb ik vorige maand al aandacht gegeven.

Laten we er een mooi jaar van maken, blijf positief.

Uw wijkagent, Paul van Oort

Deel dit: