Bericht

Wijkagent Paul van Oort aan het woord: Spoofing

Geplaatst op 7 januari 2022, 14:32 uur
Illustration

We zijn het nieuwe jaar weer begonnen. Voor iedereen de beste wensen en een voorspoedig en gezond 2022. Een jaar waarin we nog steeds te maken krijgen met Corona. Corona zal altijd onder ons blijven, maar laten we hopen dat het over een tijdje geen invloed meer heeft op ons dagelijks leven. Positief blijven, gezond blijven en op elkaar blijven letten!

Wat helaas nog steeds aan de orde van de dag is zijn zaken waarin criminelen (ja criminelen en mijns inziens van het lafste soort) geld aftroggelen van niets vermoedende (vaak oudere) mensen. Dit doen ze door zich anders voor te doen dan dat ze werkelijk zijn, het is al meerdere malen voorgevallen in de Achtse Barrier. Vaak door zich voor te doen als een bankmedewerker, weten zij zich toegang te verschaffen tot de bankpas en code waarna het slachtoffer voor duizenden Euro’s wordt benadeeld.

De schade als gevolg van Spoofing of bankhelpdesk-fraude en Phishing neemt toe. De daders van Spoofing /Phishing zijn vaak jong, hanteren steeds slimmere methoden.

Slechts twintig procent van de slachtoffers doet aangifte. Zowel uit schaamte als vanuit de gedachte dat de politie hier toch niets tegen doet. Al is opsporing van deze daders soms niet eenvoudig, toch kunnen we in langlopende onderzoeken vaak daders aan tientallen zaken tegelijk koppelen. Zo hoorde op 12 november 2021 een 22-jarige verdachte van Phishing voor de Amsterdamse rechtbank een straf van drie jaar cel tegen zich eisen. Er staan dus wel serieuze straffen op!

Wees daarom altijd alert en klik en swipe niet te vluchtig op mails of links die in uw scherm voorbij komen.

Wanneer “de bank” belt en aangeeft dat er problemen zijn met uw bankpas bent u dan extra scherp. Er wordt aangegeven dat er onregelmatigheden zouden zijn geconstateerd, een bankpas is niet meer geldig of er moet een beveiligingsupdate worden uitgevoerd: stuk voor stuk smoesjes waarmee oplichters het vertrouwen hopen te wekken. Het telefoonnummer waarmee gebeld wordt staat in uw scherm als de naam van de bank, waardoor u denkt dat het klopt. De “bankmedewerker” wil zelfs langs komen om uw bankpas veilig te stellen. Hang op en bel uw bank op een nummer dat op hun site staat.

Dit is een redelijk nieuwe vorm van criminaliteit, en voor de daders heel erg lucratief. Zij misbruiken uw vertrouwen in de bank om er zelf beter van te worden. Super laf, maar trap er niet in!

Bekijk hier ook het voorlichtingsfilmpje van de politie Eindhoven

Illustration
 
Deel dit: