Bericht

Wijkagent Paul van Oort aan het woord

Geplaatst op 6 november 2020, 11:14 uur

Personen met verward gedrag

Sinds begin oktober is er een nieuw landelijk meldnummer voor mensen met zorgwekkend gedrag: het nummer 0800-1205. Mensen die zich zorgen maken over verward gedrag van bijvoorbeeld een naaste of een buurman kunnen met dit nummer bellen. Het meldnummer is een landelijk doorschakelnummer dat doorverbindt met het lokaal meldpunt in de buurt.

Je zou kunnen denken aan iemand die het huis laat verloederen of iemand die schreeuwt, omdat hij verward en bang is. Of die overbuurman die steeds vaker met blote voeten op straat loopt. Vaak gaat het om een stapeling van problemen. Iemand heeft schulden, is dakloos of dreigt door verlies van een dierbare de grip op zijn of haar leven te verliezen.

Luisterend oor of advies.

De politie krijgt vaak meldingen over personen met verward gedrag, dit omdat melders niet weten waar ze met hun zorgen over een persoon met verward gedrag terecht kunnen. Met één landelijk nummer, dat naar die nummers doorschakelt, kan de melder de hulp krijgen die hij/zij nodig heeft. Het gaat dan om het bieden van een luisterend oor of het geven van advies, of het regelen van hulp. Misschien heeft die persoon hulp nodig vanuit de ggz. Of is iemand dement aan het worden. Zo kan een melding van verward gedrag het begin zijn van een hulptraject. Het nummer 0800-1205 moet bij iedereen bekend worden. Bij acute crisis of gevaar moeten mensen nog altijd de crisisdienst van de ggz of 112 bellen.

Bereikbaarheid
De meldpunten zijn bereikbaar tijdens kantooruren. Belt iemand met zorgen na de openingstijden van een meldpunt, dan kan de beller op werkdagen tot 21:00 uur worden doorverbonden met MIND Korrelatie. Ook is er de mogelijkheid om bij het meldpunt een bericht in te spreken, waarna tijdens de openingstijden wordt teruggebeld.

Ervaringsverhalen
Tegelijk met het landelijke meldnummer is de bijbehorende website www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl gelanceerd. Hier op staan ervaringsverhalen van mensen op meldpunten die de telefoon aannemen en van mensen die een melding hebben gedaan. Er zijn meer mogelijkheden om uw zorgen te melden. U kunt uw zorgen ook melden op de site www.melduwzorgen.nl. Dit is een meldpunt van de gemeente. Op deze manier kunt u zelf de eerste stap zetten in het helpen van uw naasten. Vervolgens wordt er door professionals gekeken welke hulp nodig is.

Laten we een beetje op elkaar letten, zeker in gevallen waarbij mensen dit zelf niet meer zo goed kunnen

 

Illustration
 
Deel dit:
2 reacties

Steven Intensie

vr 6 november 2020 21:27
Beste wijkagent en mede-buurtbewoners,

ik vind het een goed idee, dat we met elkaar voor elkaar zorgen!
Maar er zijn mensen, zoals ik, die bewust kiezen voor een blootvoets leven... Zo kun je me bijv. regelmatig tegen komen bij de Jan Linders of de Siemar. Ga nu niet meteen dit meldpunt bellen, alsjebl... lees meer

Paul Van Oort

wo 18 november 2020 18:53
Beste Steven, wat goed dat je reageert op mijn stuk over de personen met verward gedrag. Ik beschreef in dit stukje een situatie waarin iemand op blote voeten loopt, met daarmee verwijzend naar een persoon met mogelijk verward gedrag. Echter had dit betrekking op de foto die erbij geplaatst was in de... lees meer