Bericht

Vos gezien in en rond de Achtse Barrier

Geplaatst op 12 juni 2020, 10:32 uur

In ’t Brierke van juni meldde ene Peter dat hij in de nacht van 25-26 mei een vos had gezien, en vroeg zich af of er meer mensen waren die ook een vos hebben gezien.

Hans en José zagen op 3 juni rond 22.00 uur in de sloot ter hoogte van het Pieter Eiffhuis een vos, die rustig voor zich uit stond te kijken.

En Nicky dacht een tijd terug tijdens een avondwandeling in het natuurgebied rondom de Groote Beek richting de IKEA een vos gezien te hebben.

Graag vernemen we of er nog meer waarnemingen van dit fraaie dier zijn geweest. Meldingen kunnen hieronder gemaakt worden, na inloggen.

Hieronder enkele wetenswaardigheden over de vos.

De vos. 

De vos, met de Latijnse benaming, Vulpes Vulpes, is één van Nederlands grootste roofdieren. En misschien wel de bekendste. Hij wordt ook wel de rode vos of de gewone vos genoemd.

Zeven weetjes over de vos. 

1. Vossenwelpjes

Het duurt twaalf dagen voordat een vossenwelp voor het eerst zijn oogjes opent. Bovendien blijven de kleine vosjes de eerste vier weken van hun leven in het hol waar ze geboren zijn.

2. Multitalent

Als de vos in gevaar is, kan hij tijdens een sprint een topsnelheid van vijftig kilometer per uur halen. Ook springen kan hij goed: tot wel vijf meter ver en twee meter hoog.

3. Geluiden en maniertjes

Vossen kunnen een hoop verschillende geluiden maken, Van schril gekef tot pauwachtig geroep en van kleine blafjes tot klokkende geluidjes. Daarnaast maken ze om te communiceren ook veel gebruik van lichaamstaal

4. Mannetjes en vrouwtjes

Vossen worden ongeveer 35 tot 40 centimeter hoog met een kop-romplengte van 58 tot 90 centimeter en een staartlengte tussen de 30 en 50 centimeter. Mannetjesvossen, ook wel rekels genoemd, zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes, de moeren.

5. Nestjes

De draagtijd van een vrouwtjesvos is ongeveer 53 dagen. Een worp telt meestal vier tot zes welpjes. De paartijd valt in de winter, waardoor moeren tussen maart en mei werpen.

6. Alleseter

Hoewel de vos tot de carnivoren, de vleeseters, behoort, beperkt hij zich niet tot dierlijk voedsel. Hij vult zijn menu, wat voornamelijk bestaat uit muizen en andere kleine knaagdieren, aan met vruchten en bessen. Soms eet een vos knaagdieren of kippen uit een ren. Dit betekent niet dat de vos gevaarlijk of agressief is. Beveilig de ren goed en de vos zal vertrekken en zijn eten in het bos zoeken.

7. Leefruimte

Het territorium van de vos varieert van 100 tot 400 hectare. Het territorium is kleiner wanneer er veel voedsel te vinden is en groter wanneer eten schaars is. De vos moet immers verder zoeken naar voedsel.

Bronnen : #samenvoordieren jaargang 1, uitgave 1

Illustration
vos
Deel dit:
2 reacties

Nicole Van de Molengraft

wo 10 februari 2021 17:47
Vanmorgen 10.2 rond 9.30 u wandelde ik met mijn hond aan de overkant van de Huizingalaan. Het was vrij rustig met wandelaars. Ineens stak er een vos een met een dik pak sneeuw bedekt veld over, mooi!

Dirk Meulendijk

zo 24 oktober 2021 00:36
Zojuist liep ik naar buiten (00.15u) en zag ik een vos aan komen lopen. Hij/zij kwam vanuit sporthal de Mortel en draaide rustig om. Een hele tijd geleden heb ik er ook al één zien oversteken bij de Huizingalaan.