Bericht

Boef in de wijk

Geplaatst op 11 december 2019, 09:10 uur

Maandagavond 9 december 19.45 uur verzamelde zo’n 28 buurtpreventen in wijkcentrum De Mortel voor een loopavond. De wijkagent Paul liep vanavond ook mee en bracht nog 2 collega’s mee, te weten zijn directe leidinggevende Jaap en aspirant agent Richard. Handhaving van de gemeente Eindhoven had ook gevraagd om mee te mogen doen aan deze avond. De boa’s Jos en Ilse namen ook vijf handhavers in opleiding mee als onderdeel van hun stage. Op het laatst sloot een correspondent van het Eindhovens Dagblad aan. Zij was toevallig in het wijkcentrum voor een andere activiteit. Voordat we gingen lopen had Paul nog een PowerPointpresentatie wat zoal gebeurd was in de laatste maand binnen onze wijk. Tevens vroeg hij de aandacht voor een verdacht voertuig. Een VW Polo welke de combinatie 83 in het kenteken had.

Omdat onze vaste centralist ziek geworden was nam Richard het verbindingswerk over. Alles verdeeld over 8 loopgroepen en 1 fietsgroep vertrok de stoet om 20.00 uur voor hun rondes door de wijk. De handhavers zouden met hun dienstauto surveilleren door de wijk en konden ons ondersteuning geven. Zij hebben een portofoon van ons meegenomen voor direct contact. Een van de loopgroepen trof al vrij vlug een verdachte situatie aan. In de Parijslaan werd een persoon overlopen in een verdachte situatie. Bij het zien van ons nam hij de vlucht op een scooter welke klaar stond met draaiende motor. De buurtpreventiegroep rapporteerde een en ander aan de centralist. Nadat bijzonderheden over de scooter en een signalement was doorgegeven werd aan de andere groepen gevraagd om uit te kijken.

Niet veel later meldde een andere buurtpreventiegroep dat zij de VW Polo gesignaleerd had nabij het gezondheidscentrum op de Fransebaan. Na doorgeven van het kenteken en een beschrijving van de inzittende is deze melding door onze centralist doorgezet aan de politiemeldkamer. Deze stuurde onmiddellijk een opvallende surveillancewagen en vroeg of de buurtpreventen in de buurt konden blijven om te observeren. Enkele minuten later was de politie aanwezig en werden de inzittenden van de Polo ingerekend en meegenomen.

De fietsgroep zag plots de verdachte scooter verschijnen. Echter hij was de groep te vlug af en verdween richting het Driehoeksbos. Aldaar liep ook een buurtpreventie groep. Nadat deze door de centrale was ingeseind hebben zij de scooterrijder aangetroffen in een hofje alwaar hij zich vastgereden had tussen 2 hekjes. Omdat hij volledig aan het signalement voldeed heeft een buurtprevent met veel werkervaring in dit soort zaken de verdachte aangehouden. Iets wat we eigenlijk beslist niet moeten doen. De handhavers van de gemeente waren inmiddels ook ter plaatse en hadden de verdachte ingerekend.

Zo rond 21.15 uur waren alle buurtpreventen, politie en handhavers terug in het wijkcentrum voor een debriefing onder het genot van een kop erwtensoep en een worstenbroodje.

Groot was de verbazing dat even laten ook alle “criminelen” aanschoven voor soep en worstenbrood.

Richard de aspirant politieagent nam het woord en vertelde de aanwezige buurtpreventen dat het allemaal een opgezet spel was. Dit was door hem samen met de wijkagent en de coördinatoren van het buurtpreventieteam georganiseerd. Op het parkeerterrein voor het wijkcentrum werd de aanhouding nog even dunnetjes overgedaan voor de fotograaf van het ED.

Dit is iets wat wij vaker gaan inplannen. Misschien volgende week of volgende maand of over een paar maanden. Wie zal het zeggen.

Het is ook online terug te lezen in het ED via;

https://www.ed.nl/eindhoven/alerter-door-boef-in-de-wijk-in-achtse-barrier~abf12b73/

 

 

Illustration
 
Deel dit: