Bericht

AiREAS Meetsysteem in Acht en Achtse Barrier voor lawaai en fijnstof

Geplaatst op 28 maart 2019, 14:08 uur

Er zijn nu 4 vaste meetkasten geplaatst in Acht en de Achtse Barrier.

Zo krijg je meer informatie!

Één meetkast is als als nul meting bedoeld, zowel in Acht als de Achtse Barrier ( dus op een rustige plek, waar niet te veel lawaai is).

De andere op een plaats waar we overlast  en uitstoot ervaren (vliegtuigen,verkeer evenement aquabest, treinverkeer enz). We meten wat we beleven, en dat kan in de wijken heel verschillend zijn. De meetkast dient op de hoogte te worden opgehangen zoals we het beleven waar we het in ademen en horen (plus minus 2 á 2,5 meter neus/mond hoogte).

De meetkasten worden in de gaten gehouden door aiREAS, mocht er een storing of defect optreden dan wordt de kast omgewisseld.

De meetkasten meten geluid – fijn en ultra fijnstof en kan onderscheid maken tussen het geluid van vliegtuigen-verkeer-buren-trein, maar ook grasmaaier, stoken open haarden en barbecue.

Dus de meting is van belang waar bewoners de meeste overlast van ondervinden.

Met het systeem gaan we in kaart brengen wat er zoal allemaal gebeurd.

Van belang is om bij bijzondere afwijkende zaken notities te maken zoals bijvoorbeeld bij een brand, open haard stank, enz.

Vervolgens zal er een cockpit worden opgezet voor computer en telefoon, waarop alles (data) zal zijn de volgen.

Met de uitkomsten van dit project hopen we het gedrag van mensen te kunnen veranderen. Steeds meer begint het besef door te dringen dat een andere leefstijl nodig is, anders redden we het niet op deze aarde.

Elke drie maanden wordt er een bijeenkomst gepland, waarbij 1x per jaar de GGD aanwezig zal zijn voor nadere uitleg.   Deze bijeenkomsten zullen drie weken vóór de datum worden bekend gemaakt.

De meetkasten worden na 3 maanden van plaats gewisseld.

Het totale project duurt 2 jaar.

De plaatsbepaling van de meetkasten wordt gedaan door Hans Everstijn en Ben Koenen van het LTAB (werkgroep geluidshinder en milieu).


Illustration
 
Deel dit: