Bericht

Meetstations voor luchtkwaliteit

Geplaatst op 7 november 2018, 15:40 uur

Veertig mille uit fonds voor luchtmetingen Eindhoven noord

EINDHOVEN - Het leefbaarheidsfonds Eindhoven Airport heeft zijn eerste project binnen: kleine mobiele kastjes waarmee de luchtkwaliteit in Eindhoven-Noord wordt gemeten. 
 
De mobiele meetstations zijn niet groter dan een sleutelhanger en worden vanaf januari gedragen door 45 à 50 bewoners van de Achtse Barrier. Met behulp van de sleutelhangers is onder meer in een app te zien welke schadelijke stoffen en in welke concentraties  in de directe omgeving van de drager worden uitgestoten. 

De luchtmeetkastjes, uitgerold door Aireas dat al een heel netwerk van meetstations in Eindhoven beheert, komen er op initiatief van het Leefbaarheidsteam Achtse Barrier. Dat diende in maart een aanvraag in bij de stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven, dat een pot beheert met daarin 880.000 euro. Van dat geld kunnen projecten worden gefinancierd die de leefbaarheid in het gebied rond het vliegveld verbeteren. Deze projecten moeten dan wel -nu nog- een directe relatie hebben met de negatieve effecten van de luchthaven: geluidsoverlast en luchtverontreiniging.

Bewustzijnsbevordering 
De luchtmeetstations zijn het allereerste project dat uit het potje wordt betaald; met de financiële ondersteuning is een bedrag van 38.000 euro gemoeid. 
‘Bewustzijnsbevordering’ is volgens Jean-Paul Close van Aireas het belangrijkste doel. ,,Wist je dat je zelf voor vijftig procent verantwoordelijk bent voor de uitstoot waaraan je blootgesteld wordt? Als je met dit apparaat weet waar het vandaan komt, kun je er  wellicht iets aan doen”, aldus Close. Bijvoorbeeld door de open haard niet of wat minder vaak te stoken. 
Tegelijkertijd kunnen de meetresultaten ook de discussie voeden over de uitstoot van vliegtuigen én van het verkeer van en naar de luchthaven. Ook op dat gebied kunnen mensen zelf wat doen: door minder te vliegen bijvoorbeeld. ,,We meten niet om te weten hoe dramatisch het allemaal is, maar meer vanuit de gedachte: wat kunnen we er eventueel zelf aan doen”, aldus Close.

Wim van den Goorbergh, voorzitter van de stichting Leefbaarheid Luchthaven, hoopt dat meer omwonenden zich gaan melden voor een bijdrage uit het fonds, dat volgens hem nog bij velen onbekend is. Vanaf de start van het fonds, begin dit jaar, zijn wel wat aanvragen ingediend maar de meeste vielen over de rand, omdat ze niet voldeden aan de -nogal stringente- voorwaarden. Het verzoek om een park op te leuken met allerhande voorzieningen, bij wijze van compensatie van de overlast van het vliegveld, haalde het bijvoorbeeld niet. ,,We zijn nu aan het bekijken of de criteria wat ruimer kunnen", aldus Van den Goorbergh. 

Deel dit: