Bericht

Bericht van de wijkagent: Overlast

Geplaatst op 27 september 2019, 00:00 uur

Overlast, zoals geluidsoverlast, is een veel voorkomend probleem. Het leidt vaak tot veel ergernis maar kan ook leiden tot ernstige problemen in een woonomgeving.

Woonoverlast is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Het kan grote gevolgen hebben voor het woongenot en de veiligheidsgevoelens van de omwonenden. Woonoverlast bestaat vaak uit relatief kleine vergrijpen, bijvoorbeeld een hond die continu blaft, omwonenden die weigeren het portiek schoon te houden of buren die laat in de nacht luidruchtige gasten over de vloer hebben. Ondanks dat deze overlast ernstige hinder kan opleveren is het niet voldoende om een uithuisplaatsing of woningsluiting te rechtvaardigen.

Tot voor kort had de overheid (gemeente) grofweg twee opties. Ze kon de overlastgever een bestuurlijke waarschuwing geven of hem uit huis plaatsen. De eerste optie was te licht en had daarom vaak geen effect. De tweede optie was te zwaar en werd daarom sporadisch ingezet en daarnaast werd het probleem slechts verplaatst. Om voornoemde redenen was een tussenvorm nodig.
In juli 2017 is daarom een nieuwe wet in werking getreden, de Wet aanpak woonoverlast. Door de invoering van deze wet zijn er voor gemeente meer mogelijkheden om op te treden bij woonoverlast.
Deze nieuwe wet biedt de burgemeester de mogelijkheid om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers.
De burgemeester kan deze gedragsaanwijzing opleggen als een waarschuwing, mediation of buurtbemiddeling niet hebben gewerkt. Deze mogelijkheden moeten dus eerst ingezet worden.

Wanneer in te zetten
Zoals eerder beschreven kan deze wet pas ingezet worden, indien andere (lichtere) opties geen resultaat hebben gehad. De gevallen waarbij deze wet ingezet kan worden zijn divers, waarbij gedacht kan worden aan geluidsoverlast, vervuiling of intimidatie. De wet is dus toepasbaar bij zowel koop- als huurwoningen met daarbij de kanttekening dat bij huurwoningen eerst de woningcorporatie aan zet is. Zij kunnen bijvoorbeeld middels het huurcontract bepaalde maatregelen afdwingen.

Buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling ondersteunt bij het oplossen van problemen in de buurt. Getrainde buurtbemiddelaars helpen buren weer met elkaar in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen en nodigen buren op een neutrale plek uit met elkaar te praten. Ze oordelen niet over de schuldvraag en hebben een geheimhoudingsplicht. Buurtbemiddeling is gratis. Je kunt jezelf aanmelden bij buurtbemiddeling, dit hoeft niet via de politie of gemeente.
Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddelingeindhoven.nl.

 

Illustration
 
Deel dit: